Hyundai Accent Blue İnceleme

Güney Kore’nin lider otomobil üreticisi ve dünyanın önde gelen otomobil şirketlerinden olan Hyundai, geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de ürettiği Accent modelini artık başta Rusya olmak üzere Dünya çapındaki diğer fabrikalarından yollara çıkaracak. Markanın en çok satan modellerinden Accent Blue ise bu ayki testimizin yakışıklısı. B sınıfında dengeleri değiştirecek modelle gerçekleştirdiğimiz testin ayrıntılarına geçelim.

Tasarım

Accent Blue’yu eski versiyonuyla taksilerden bilsek de model büyüyen iç hacmi, uzayan bel çizgisi ve artan aks mesafesiyle artık geniş ailelerin de tercihi olacak gibi gözüküyor.

Dış tasarımda, Yeni Accent Blue markanın yeni tasarım dilini yansıtmasına rağmen, Uzak doğulu diğer otomobil üreticisi modellerden gözümüzün alıştığı bir tasarımla karşımıza çıkıyor. Gövde rengi tamponlar ve aynalar aracın göze hoş gözükmesi sağlamış.

İç tasarımda, Modelin iç mekanı sert plastik malzemelerin hakimiyeti altında bu durum çokta hoşumuza gitmeyen bir iç tasarımla birleşmiş. Modelin kumanda düğmelerinin de çok ergonomik olduğu söylenemez. Günümüz B segmenti araçların orta-üst donanım paketlerinde yumuşak-sert iç kaplamanın kullanıldığı da düşünülürse aracın iç mekanının modeli eski hissettirdiğini söyleyebiliriz.

Donanım ve Fiyatlar

Yeni Accent Blue baz versiyon olarak 1.4 benzinli motoruyla ve “Biz” donanım paketiyle  47.050 tl den satışa sunuluyor. Dizel isterseniz ekstra 5.000 tl, otomatik isterseniz 3.800 tl daha ödemeniz gerekiyor ancak otomatik şanzımanın 4 ileri olduğunu ve sürüş keyfini baltalayan bir yapıya sahip olduğunu da söylemek isterim. Test aracımız 1.6 dizel 6 ileri manuel vites ve  Mode Plus donanım paketiyle 55.450 tl den satışa sunuluyor. Benim Hyundai Accent Blue alacaklara tavsiyem test aracımızdaki gibi Mode plus donanım paketini ve dizel motoru tercih etmeleri. Benzinli motorun kasayı taşımakta güçsüz kaldığını ve daha düşük donanım paketlerinin birçok kullanıcının beklentisini karşılamadığı söyleyebilirim şöyleki eğer “Biz” donanım versiyonunu yani aracın en baz versiyonunu satın alırsanız yolcu hava yastığının dahi araçta olmadığı belirtmek isterim. Araçta, EBD (Elektronik Kontrollü Fren Güç Dağılımı) + BAS (Fren Destek Sistemi) ESP (Elektronik Denge Kontrol Programı ve VSM (Araç Stabilite Yönetim Sistemi) standart olarak sunuluyor. Mode plus paketinde ekstra neler aldığımıza bakacak olursak;  Türkiye haritası yüklü navigasyon paketi, 16” alüminyum jantlar, yolcu hava yastığı göze çarpan belli başlı donanımlar.

Kullanılabilirlik

1.6 litrelik dizel motor ve 6 ileri manuel şanzıman aracın düşük yakıt tüketimi sergilemesini sağlamış. Modelin şehir içi 100 km de ortalama yakıt tüketimi fabrikada verisi 5.4 litre. Biz de testimiz sırasında 5.7 litrelik bir tüketim değeri elde ettik. Modelin ortaya koyduğu bu tüketim verisi 16″ lik jantlara sahip 1.235 kilogram ağırlığındaki 1.6 dizel bir aile aracı için oldukça makul.  Bunun dışında modelin iç hacminin yeterli olduğunu ve 465 litrelik bagaj hacminin de beklentileri karşıladığını söyleyebilirim.

Motor ve Şanzıman

Yeni Accent Blue bir benzinli 1.4 litre 100 beygirlik ve  bir dizel 1.6 litre 128 beygirlik ünitelerle satışa sunuluyor. Test aracımızdaki dizel ünite 128 beygir ve 1900-2.750 devir bandında 258 Nm tork üretiyor ve bu değerler aracı sınıfının en güçlü dizeli yapıyor. Genellikle aracın motorunun aracın  kalbi olduğu söylenir, Accentte bu durum biraz daha öteye gidiyor çünkü 128 beygir gücündeki motor üst devirlerde çok istekli ve bu kullanımı oldukça keyifli hala getiriyor. Bundan dolayı bu motoru ve yenilenen 6 ileri şanzımanı aracın tercih edilmesindeki bir numaralı etken olarak görüyorum. Bu keyfin düşük yakıt tüketimi ile birlikte sunulması ise keyfi daha da arttırıyor. 0’dan 100 kilometre hızlanması 10.7  saniyeye ihtiyaç duyan aracın son hızı ise 190 km/h.

 Sonuç

Bu ayki testimizde net bir hüküm ortaya koymanın en zor olduğu modellerden biriyle karşı karşıyayız. Hyundai Accent Blue’nun genişleyen boyutları, dinamik tasarımı, düşük yakıt tüketimi sunan keyifli motoruyla bizden geçen not alırken eskimeye yüz tutmuş kabini ergonomik olmayan kontrol butonları ve yüksek fiyatıyla bizi kendinden soğutan bir model oluyor. Yeni modelin piyasada ne kadar talep göreceğini hep birlikte göreceğiz.

Hyundai Accent Blue Fotoğraf Galerisi

Değerlendirme
Genel
Paylaş
Önceki İçerikBmw 320d xDrive (F30) İnceleme
Sonraki İçerikVolvo V40 İnceleme
Araba bir ihtiyaç, her ne kadar arabadan arabaya bir çok şey değişse de iş satın almaya gelince iyinin sonu yok. Kendi bütçeniz hangisine elveriyorsa onu alıp keyifle binmeniz dileğiyle iyi yolculuklar dilerim.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here