Makyajlı Mitsubishi Space Star İnceleme

Mitsubishi Space Star 1998 yılında ilk versiyonuyla üretilmeye başlandığında bir MPV (Multi-purpose Vehicle) yani çok amaçlı vasıta olarak tasarlanmıştı. 1998’de üretilmeye başlanan ilk jenerasyon Mitsubishi’nin Born, Hollanda fabrikasında 2005 yılına kadar üretildi ve 2005 yılında üretimi durdu.

Diğer taraftan Mitsubishi’nin bir diğer modeli Mirage altıncı jenerasyonuyla 2012 yılında piyasaya sunuldu ancak Mitsubishi radikal bir karar alarak Avrupa’daki bazı marketlerde onu Space Star olarak satmaya başladı. Ülkemizde aynı şekilde bu karardan etkilendi ve altıncı nesil Mirage yeniden isimlendirilerek Space Star olarak 2013’de satışa sunuldu. Sonuç olarak Space Star ilk versiyonu ve ikinci versiyonu birbirinden farklı sınıflarda (MPV vs A) bir model oldu.

Mirage’ın beş versiyonun da yıllar boyu ülkemize gelmediğini ancak SpaceStar’ın ilk versiyonuyla ülkemize giriş yaptığını heseba katarsak belki de Mitsubishi distribütörünün piyasaya yeni bir model adı sokmaktan çekinmesi bu kararın altında yatan sebep olabilir.

Bugünkü incelememizi Türkiye’de değil Branson,Missouri’de gerçekleştirdim. Dolayısıyla test aracımızın arkasında ülkemizde olduğu gibi Space Star değil olması gerektiği gibi Mirage yazdığını görebilirsiniz.

Dediğim gibi bu test ülkemizde gerçekleşmedi ve ben Amerika’da Work and Travel programı kapsamında bulunduğum için oldukça gezdim. Space Star ile daha önce neredeyse hiçbir test aracıyla yapamayacağım kadar kilometre yaptım. Bu geziyi anlatan bir yazı yazmayı da ilerleyen günlerde planlıyorum ancak şu an için söyleyebileceğim Space Star ile Türkiye’in bir ucundan diğerine gidecek kadar uzun yol yaptım. Sonuç mu? Durun daha testimizin başındayız ama biraz ipucu vermem gerekirse onunla yolculuğun çok keyifli geçtiğini söyleyebilirim. Şimdi daha fazla lafı uzatmadan Space Star ile gerçekleştirdiğimiz harika incelemenin ayrıntılarına geçelim.

Tasarım ve Donanım

Dış Tasarımda, model bir çırpıda tanınabilecek kadar küçük, yani BMW 5 serisini inceler gibi aracın çevresinde dönüp durmuyorsunuz. İlk bakışta size ben küçüğüm ve yapabileceklerim belli, benden çok şey bekleme diyor adeta size. Sizde daha arabaya girmeden beklentinizi çok düşürdüğünüz için Space Star’ı tanımaya başladıkça sevmeye de başlıyorsunuz.

Space Star; Fiat 500,Ford Ka ya da Lancia Ypsilon gibi küçük sınıf olup kendini şaşalı göstermeye ya da kendinden büyük sınıfta olan abilerinin ayakkabılarını giymeye çalışan bir model değil. R14 lük jantları sadece 165 mm taban açıklığına sahip lastikler tarafından sarılıyor. Eğer bu tarz süper küçük sınıf modellere alışkın birisi değilseniz, lastik genişlikleri size motorsiklet tekerinin genişliği gibi gelebilir. Donanım açısından da pek bir donanımı olduğu söylenemez Spacestar’ın. Plastik kapak jantları, sis farı olmayan ön tamponlarıyla tamamıyla düşük maliyet hesapları yapılarak üretildiğini açık bir şekilde ortaya koyuyor. Bence dışarıdan kötü göründüğünü söyleyemem kendince tatlı bir karakteri var. Ancak ucuz göründüğü kesinlikle söyleyebilirim. Diğer taraftan tasarımda bazı gizli detaylarda var. Örneğin bu tarz bir arabada rüzgarlığın ne iş yaptığını düşünebilirsiniz. Ama öyle demeyin Space Star 895 kilogramlık düşük ağırlığı yüzünden yüksek hızlarda tehlikeli olabilecek bir araba. Çözüm mü? Basit bir rüzgarlık ve artık saat 100 km/h hızla güvenle seyahat edebilirsiniz.

İç tasarımda, aynı şekilde donanımsızlık kokuyor. Her tarafta olabilecek en düşük kaliteli ve ucuz malzemeler kullanılmış. Dış tasarımda kabullenilebilir seviyede olsa da bu kadar basit bir iç mekandan kaç kişi keyif alır oda merak konusu.

Kullanılabilirlik

235 Litrelik bagaj hacmi büyük olmasa da sınıf ortalamalarinda olduğu söylenebilir.

Space Star dört kapılı bir araba olsa da dört tane yetişkine uygun bir iç hacme sahip olduğu pek söylenemez. Elbette dört ya da beş kişi seyahat yapabilir ancak B ya da C segmenti bir araçta bulduğunuz konforun yarısını bile bulamazsınız. Sunduğu 235 litrelik bagaj hacmiyle çok çocuklu ailelere göre de olmadığını söyleyebilirim. Bu anlamda Space Star daha çok genç öğrenci arabası kıvamında tasarlanmış bir araç.

Yakıt tüketimi anlamında iyi bir test yapma imkanım oldu. Yol boyunca yol bilgisayarında ortalama 40 MPG gördüm. Buda aracın 100 kmde 7.1 litre gibi bir tüketim değerine sahip olduğu anlamına geliyor.

Space Star büyük şehirlerdeki dar sokaklardan sıkıntısız bir şekilde geçebilecek, dar caddelerde  kolayca manevra yapabilecek şekilde tasarlanmış. Bu da Missouri,Birleşik Devletler gibi arazinin alabildiğine geniş olduğu eyaletlerde işe yaramasa da Paris, Roma gibi avrupa başkentlerinde aracı oldukça kullanılabilir yapıyor. İstanbul’un bazı dar sokaklarında Space Star görmüyor oluşumuzun nedeni modelin ortama uygun olmamasından çok Fiat 500, Citröen C1 gibi süper mini sınıfındaki rakipleriyle kıyaslandığında çok sönük kalması. Evet, çok kullanılabilir bir araba olmasına rağmen diğer küçük sınıflar kadar şirin değil ne yazık ki Space Star.

Sürüş

Motor ve Aktarma

SpaceStar 1.2 litrelik benzinli atmosferik motoru 6000 devir/dak 80 Beygir ve 4000 devir/dak 106 Nm tork üretiyor. Model sahip olduğu gücü CVT otomatik şanzıman vasıtasıyla ön tekerleklerine aktarıyor. Modelin 0-100 hızlanması 12.8 saniyede gerçekleşiyor.

Performans

Bu rüzgarlık aracın arka aksındaki downforcesu artırarak 100-110 km/h gibi hızlarda daha dengeli olmasını sağlamış.

Space Star gibi bir arabayı alıp performans beklentilerine girmek her ne kadar yanlış olsa da eğer benim yaptığım gibi Amerika’daki en bütün otobanlardan I44 gibi bir yola çıkıp ilerlemeye başladığınızda bir daha performanslı olsa hiç de fena olmaz demeye başlıyorsunuz. Özelliklede yokuşlarda 110-120 km/h aralığındaki hızınızı korumak için gaza köküne kadar basmanız gerekiyor. Bir süreden sonra tüm rampaları tempolu çıkmak için tam gaz çıkmanız gerektiği farkkediyor ve belki sahip olsanız sürüşü çok daha keyifli hale getirebilecek extra 30-40 beygiri arıyorsunuz. Bu anlamda Space Star 1.2 atmosferik 75 beygirlik motora sahip olmak yerine 110-120 beygir güç üreten 1.2 turbo benzinli bir motora sahip olsaydı sürüşü çok daha keyifli bir model olurmuş.

Limitte

165 mm lastik taban açıklığı mı? Hayır bu bir motosiklet tekeri değil 🙂

Modelin limitleri sahip olduğu düşük profilli lastikler, arka süspansiyonlarındaki torsiyon çubuğu ve kağıt gibi karoseri sebebiyle oldukça düşük. Space Star sürüşte ani manevralardan kesinlikle kaçınılması gereken bir model.

Alınır mı?Nasıl Alınır?

Space Star küçük sınıfta dayanıklı bir motora sahip ucuz bir model arayanlar için iyi seçenek. Ancak eğer arabam biraz da şirin görünsün diyorsanız Fiat 500 çok daha iyi bir seçenek olarak karşınıza çıkıyor. Sıfırı artık ülkemize gelmeyen modelin ikinci ellerine ortalama 50 bin tl civarı bir rakam ödeyerek sahip olmak mümkün.

+Artılar, dayanıklı Mitsubishi motoru ve şanzımanı, düşük bakım maliyetleri

-Eksiler, Çok düşük malzeme kalitesi, rahatsız ve dar iç mekan, keyifsiz sürüş, 

Sonuç

Space Star her ne kadar küçük ve kullanılabilir yapısıyla afacan bir çocuk edasında olsa da aynı bir afacan çocuk gibi sizi kendinden soğutan birçok özelliğe sahip. Sahip olduğu düşük malzeme kalitesi ve donanımsız karoser bunların başında gelirken o size her zaman ucuz ve basit bir arabada olduğunuzu hatırlatan bir model. Sadece başarısız bir süper küçük değil, genel olarak başarısız bir araba o.

Fotoğraf Galerisi

Teknik Özellikler

Marka Mitsubishi
Model Space Star
Nesil Space Star (facelift 2015)
Modifikasyonu (Motor) 1.2 MIVEC (80 Hp) CLEARTEC CVTBu arabanın bilgilerini düzenle
Kapı 5Bu arabanın bilgilerini düzenle
Güç 80 bg /6000 dev/dakBu arabanın bilgilerini düzenle
Maksimum sürat 173 km/saatBu arabanın bilgilerini düzenle
Hızlanma 0 – 100 km/saat 12.8 saniyeBu arabanın bilgilerini düzenle
Yakıt deposu hacmi 35 LtBu arabanın bilgilerini düzenle
Üretim başlangıç yılı 2015 yılBu arabanın bilgilerini düzenle
Kasa tipi HatchbackBu arabanın bilgilerini düzenle
Koltuk 5Bu arabanın bilgilerini düzenle
Uzunluk 3795 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Genişlik 1665 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
aynalar dahil genişlik 1950 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Yükseklik 1505 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Dingil Mesafesi 2450 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Ön tekerlek izi 1430 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Arka tekerlek izi 1415 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Yerden yükseklik 150 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
ön çıkıntı 745 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
arka çıkıntı 600 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Bagaj hacmi en az 209 LtBu arabanın bilgilerini düzenle
Bagaj hacmi en fazla 912 LtBu arabanın bilgilerini düzenle
Motor pozisyonu Ön, enineBu arabanın bilgilerini düzenle
Motor hacmi 1193 cm3Bu arabanın bilgilerini düzenle
Tork 106 Nm /4000 dev/dakBu arabanın bilgilerini düzenle
Yakıt Sistemi Çok noktalı enjeksiyonBu arabanın bilgilerini düzenle
Valf yapısı DOHCBu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir pozisyonu InlineBu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir Adedi 3Bu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir çapı 75 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir içi vuruş 90 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Sıkıştırma oranı 11Bu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir başına düşen valf 4Bu arabanın bilgilerini düzenle
Yakıt Tipi BenzinBu arabanın bilgilerini düzenle
Çekiş ÖnBu arabanın bilgilerini düzenle
Vites sayısı (otomatik şanzıman) CVTBu arabanın bilgilerini düzenle
Ön süspansiyon Bağımsız,Mcpherson dengeliyici yayBu arabanın bilgilerini düzenle
Arka süspansiyon Yarı bağımsız, yayBu arabanın bilgilerini düzenle
Ön frenler Hava soğutmalı disklerBu arabanın bilgilerini düzenle
Arka frenler DavlumbazBu arabanın bilgilerini düzenle
ABS EvetBu arabanın bilgilerini düzenle
Direksiyon tipi Direksiyon kutusuBu arabanın bilgilerini düzenle
Direksiyon Elektrik DireksiyonBu arabanın bilgilerini düzenle
En az dönüş açısı 9.2 mBu arabanın bilgilerini düzenle
Şehir içi yakıt tüketimi 4.6-4.9 Lt/100 kmBu arabanın bilgilerini düzenle
Şehir dışı yakıt tüketimi 3.8-3.9 Lt/100 kmBu arabanın bilgilerini düzenle
Ortalama yakıt tüketimi 4.1-4.3 Lt/100 kmBu arabanın bilgilerini düzenle
Emisyon Standardı EURO VIBu arabanın bilgilerini düzenle
CO2 Emisyonları 95-99 g/kmBu arabanın bilgilerini düzenle
Ağırlık 870-880 KgBu arabanın bilgilerini düzenle
Maksimum ağırlık 1370 KgBu arabanın bilgilerini düzenle
Tavan Yükü 50 KgBu arabanın bilgilerini düzenle
Frenli treyler yükü (12%) 200 KgBu arabanın bilgilerini düzenle
Römork burun yükü 25 KgBu arabanın bilgilerini düzenle
Lastik boyutu 165/65 R14175/55 R15Bu arabanın bilgilerini düzenle
Jant Boyutu 4.5J x 14; 5,0J x 15

Teknik özellikler kaynak: www.auto-data.net/

Değerlendirme
Genel
Paylaş
Önceki İçerikMakyajlı Clio 4 İnceleme Videosu
Sonraki İçerikJeep Cherokee Review
Araba bir ihtiyaç, her ne kadar arabadan arabaya bir çok şey değişse de iş satın almaya gelince iyinin sonu yok. Kendi bütçeniz hangisine elveriyorsa onu alıp keyifle binmeniz dileğiyle iyi yolculuklar dilerim.

1 Yorum

  1. Mitsubishi Serisi otomobiller genel olarak benim kullanım tarzıma uzak olan arabalar ancak okadar yalın ve güzel anlstmişsın ki en kısa sürede bu arabaları test edip kullanmak istiyorum. Bilgilendirme icin teşekkür ediyor yazılarının devamını bekliyorum

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here