99 Bin tlye Audi, Bmw veya Mercedes Sahibi Olmak…

Herkese merhaba, bugün sizlere Türkiye’de sıfır araba almanın zorluklarından ve alternatif yöntem olan 2.el araba alımındaki gelinen durumu premium markalar üzerinden değerlendireceğim.

Günümüzde artık gerek yeni vergi düzenlemeleri gerekse yüksek euro kuru sebebiyle sıfır bir otomatik dizel Renault Clio bile 98 bin tl, bir üst sınıftaki Golf, Megane gibi araçlar 130-140 bin tl olmuşken, premium markalarda fiyat listesine tıkladığınızda başlangıç modellerinin en donanımsız versiyonları bile 160-170 bin tl den başlamaktadır, ülkemizde satılan bütün araçlar ithal olduğu için ve aslında yurt dışı fiyatları değişmemesine rağmen ülkeye girişte alınan vergiler ve euro kuru sebebiyle sıfır araba alımında son yıllarda,özellikle 2017’de ciddi bir düşüş yaşanmasına sebebiyet vermiştir. Aslında temelde arabalar her zaman aynı fiyat etiketi ile fabrikadan çıkmaktadır, örneğin Bmw markasını incelersek, f30 kasa kodlu bir Bmw 316i bugün Almanyada satış fiyatı 28 bin euro ise bundan 10 yıl önce de 2007 model sıfır km bir e90 kodlu 316i aynı fiyat olan 28 bin euroydu fakat ülkemizde artık sıfır bir arabanın eski kasasının sıfırı ile kıyasladığınızda artık neredeyse 2 kata yakın bir fiyat görmekteyiz hatta aynı kasa kodlu modellerde bile 2013-2018 kıyaslaması yaparsanız ciddi bir fark olduğunu görüceksiniz ki bu durum da premium olmayan markalar da bile dengesiz bir fiyat artışı meydana getirmiş ve 2.el piyasasının ülkemizde hiç olmadığı kadar mantıklı hale gelmesini sağlamıştır.

Ben de bugün sizlerle 100 bin tl ye kadar alınabilecek ve fiyatından çok daha pahalı duran premium spor arabalardan bahsetmek istiyorum, kriter olarak 2008 model ve üstü (10 yaşını geçmemiş), otomatik vites ve piyasada rahatlıkla 120 bin km altında bulunan arabalar seçicem,böylece hem yüzü eskimemiş hem de bakım masrafları sizi çok üzmeyecek modeller olucak.Bmw,Mercedes ve Audi olacak şekilde 3 ana Alman devi üzerinden giderek kararı size bırakıyorum.

BMW

muazzam güzellikte bir e92..

Sportiflik ve premium diyince akla gelen ilk marka Bmw dir herhalde, Bavyeralı için 100 bin altı favorim e92 3 serisi olucaktır, Coupe formuyla sedan modeli e90 dan tamamen ayrılan kendine has görünümü ile başka hiç bir modele benzemeyen e92 de 2 farklı motor seçeneği bulunuyor, bunlardan 320i ve 320d arasındaki seçim tamamen size kalmış, iki motor tipinin de temiz modellerini bulmak mümkün, benzinli model 2.0 litre atmosferik 156 beygir gücündeyken,dizel ise güncel bmw 2.0 litre dizel motorunun 177 beygirlik versiyonu olarak karşımıza çıkmaktadır. Eski bir e92 320i sahibi olarak 156 beygirin performans severler için kasada biraz ağır kaldığını dizelin daha iyi bir opsiyon olabileceğini belirtmem gerek. Ayrıca güncel f30 kasa dizel ile aynı motora sahip e90 kasa 320d nin makyajlı versiyonu LCI (Life Cycle impulse) ile de hem performanslı hem de ekonomik 4 kişilik bir aile otomobiline 100 bin tl altına sahip olabilirsiniz.

F20 1 serisi ile güncel 3-4 serisi iç mekanına sahip olabilirsiniz.

Son önerim ise f20 kodu ile 1 serisi olacaktır. Bu kasa kodu için ekonomi sevenlerin tercihi dizel manuel seçenekler de bu fiyatlara rahatlıkla bulunabilir. Performans sevenler için ise en mantıklı seçenek 2012-2014 yılları arası ülkemize gelen 118i modeli olucaktır. 1.6lt 170 beygir ile hem arkadan itişin keyfini performanslı bir şekilde çıkaracak hemde güncel Bmwler ile aynı iç tasarıma sahip 4 kişilik bir aile otomobiline sahip olacaksınız.

MERCEDES

Konfor öncelikli diğer premium alman Mercedes ile devam edelim. Buradaki favorim w204 kodlu C serisinin makyajlı versiyonu. 2011-2014 arası 1.6 lt 156 beygirlik 7G tronic modeli hem eskimemiş bir model hem de iç tasarım olarak ekranla birleşik göğüslü şık iç tasarımı ile güncel tablet ekranlı w205 kasadan bile daha çok beğenenlerin olduğu bir tasarıma sahip. W204 testimiz burada.

Yeni kasada tablet ortada olmamış diyenler için W204

Mercedes için diğer öne çıkan model ise güncel A serisinin makyaj almamış versiyonu, hem benzinli otomatik hem de dizel manuel de 100 bin altı temiz seçenekler mevcut.

AUDI

Hala güzel ve hep güzel kalıcak gibi..

Bmw de Mercedes de bana hitap etmiyo diyenler için son Alman markamız Audi. Buradaki favorim tahmin edeceğiniz üzere a5 modeli, güncel son makyajlı halinin yada audi ye göre yeni kasasının bile aynı şasi üzerine kurulduğunu düşünürsek a5 oldukça klas, eskimeyen ve premium bir model olarak karşımıza çıkıyor. Sadece 1.8 motor seçeneği değil keyifli 2.0 211 beygir quattro modellerini de 100 bin tl altına bulmak mümkün.

Kesinlikle fiyatından pahalı duran bir makina audi tt.

Eğer biraz daha yollarda az görülen ama dikkat çeken farklı bir araç sahibi olmak isterseniz Audi TT de kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken diğer seçenek, son kasasının vergilerimiz sağolsun saçma bir şekilde 400 bin tl gibi 2.el porsche 911 piyasasında olduğunu düşünürseniz 2007-2013 arası üretilen 211 beygirlik 2.0 bir TT yi 85 bin tl den başlayan fiyatlarla alabilirsiniz. Audi de ayrıca sıfır km dizel-otomatik polo veya clio yerine 80-100 bin tl arasında sıfır gibi çok düşük kilometreli güncel kasanın makyajsız versiyonu olan yine dizel otomatik bir a3 e sahip olabilirsiniz. Eğer bekar yada çocuksuz yeni evli bir aileyseniz ve daha küçük bir araba da işimi görür diyorsanız, 50-60 bin tl gibi çok daha uygun fiyata Audi A1 i de kesinlikle düşünmenizi tavsiye ederim.

2 YORUMLAR

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here