Renault Megane 4 İnceleme

Cars of Turkey’in yeni incelemesinde Pulsar’ın ardından yeni Renault Megane ile birlikteyiz arkadaşlar. Testimize başlamadan önce Renault Megane’nın tarihine bir göz atalım. Renault Megane adını taşıyan ilk model 1995 yılında Renault 19’un halefi olarak piyasaya sunuldu. Bu model selefi Renault 19’la birçok ortak parçayı kullanıyordu. Kasım 1996’da ise Scenic adlı verilen bir aile modelinin oluşmasına imkân veren Megane Scenic kompakt piyasaya sunuldu. 2002 yılında baştan aşağı yenilenen Megane ikinci jenerasyonuyla 2003 yılında “Avrupa Yılın Aracı” ödülünün de sahibi oldu. Megane 2 aynı zamanda sınıfında EuroNCAP çarpışma testlerinden ilk kez beş yıldız alan model oldu. Yıllar 2008’i gösterdiğinde ise Megane tamamiyle yenilenmiş üçüncü jenerasyonuyla stantlardaki yerini aldı. Megane 3 ile birlikte Meganın sedan versiyonu Fluence olarak anılmaya başlandı. 2015 yılında otomobil fuarında görücüye çıkan ve 2016 yılında satılmaya başlayan testimizin yakışıklısı Megane 4 ise ailesinin güçlü kökenlerinden gücünü alıp piyasaya hızlı bir giriş yaptı. Hep beraber Megane 4 ile yaptığımız keyifli testin detaylarına geçelim.

Test aracımız özellikleri 1.5 litrelik turbo dizel motor, 110 beygir güç, 270 Nm tork üretirken 6 ileri EDC şanzımanla kombinlenmiştir. Model icon modelinin üzerinde alınan tüm opsiyonel donanımlara sahip, tabiri caizse ağıza kadar dolu ve çok seksi görünen GT-line donanım paketine sahip.

Tasarım

Dış tasarımda; son dönemdeki test ettiğimiz arabaların sıkıcılığından mı yoksa son dönemlerde piyasada gaza basma isteği uyandıran arabaların bir elin parmağını geçmemesinden mi bilinmez yeni Megane bize ilaç gibi geldi. Modelin sahip olduğu kışkırtıcı GT-line donanım paketi daha incelememize başlamadan sonu sonuna kadar zorlamamız için bizi tahrik ediyordu.

İç tasarımda; içeri geçmemizle kendimizi Megane’de değil de Talisman`da gibi hissetmeye başladık. O da ne? Tam olarak istediğimiz oluyordu sonunda!

Dışarıdan kışkırtıcı görünen içerisinde Highline Passat konforu sunulan dizel otomatik bir orta sınıf!”

Belki de Pulsar testinden sonra iç mekanlara karşı biraz beklentimizi düşürdüğümüzden olsa gerek Megane o kadar iyi bir sürüş pozisyonu ve konfor sunuyordu ki biran 2004 yılında yeni Megane 2 Dynamic’ e bindiğim günler aklıma geldi. 2004 yılındaki diğer sınıf modelleri ezip geçen Megane 2’in içine bindiğinizde önceki versiyonuyla arasında uçurum olduğunu daha ilk saniyesinde hissettiriyordu ve bugün aynı durum Megane 4 için de geçerli. Selefinin bunun yanında sefil kaldığı çok açık.

Kullanılabilirlik

Konu kullanılabilirlik olduğunda Megane 3 gördüğümüz acınası bir durum hemen Megane 4 ‘de de gözümüze çarpıyor. Hm nedir o diye soranlara hemen söyleyeyim. Nasıl Flunence’in satış rakamları Hatchback Megane 3 ‘ü ezip geçtiyse aynı durum yeni Megane 4 sedan ve Megane 4 hatchback için de geçerli. Yok yok yanlış anlaşılmasın bunu yeni hatchback Megane 4` ün ya da halefi 3` ün kullanılabilirliği düşük diye söylemiyorum. Ama halkımız tarafından sevilip kullanılmadığından söylüyorum.

Piyasada Megane 4 Sedanlar bedava satılıyormuş gibi fazlayken kaç kişi aranızdan şu yukarıda fotoğrafı olan arabayı gördü?
İş böyle olunca diyeceğim muhtemelen bu yazıyı sedan modeli almak için okuyor olsanız da hatchback modeli es geçmeyin derim.

Neyse sadete gelelim. Yeni Megane dizel otomatik olmasından ötürü oldukça tutumlu  6-7 l/ 100km gezinen tüketim çok bassanız da 8-9 l/ 100km’yi geçmiyor. Golf ya da A3’le kıyaslandığında aynı yakarken küçük sınıftaki kardeşi dizel otomatik Clio 4 ‘e (5-5.5 /100km) göre bir tık fazla yakıyor.
Bagaj hacmi konusunda cömert olan hatchback Megane hacim anlamında sınıf ortalamalarında. Abisi sedan Megane 4 ise devasa boyutlarda bir bagaja sahip.

Motor ve Şanzıman

Ee, bizi bu kadar gaza getiren bir modelle gazlamazsak olmazdı. Biz de trafiğe kapalı yollarda Meganı ciğerlerini açıp gaz pedalını yere yapıştırdık. Hızın yükselmeye başladığı sıralarda ilk dikkatimizi çeken şey ne modelin sunduğu sıradan hızlanma eğrisiydi, ne de ekonomik motor, fakat inanılmaz derecede sessiz bir iç mekân.

Hız 150-160 bandındayken dedim acaba gösterge mi yanlış yoksa ben aslında bir BMW 520d’nin içerisindeyim. Gerçekten Renault mühendisleri Talisman`da kullanılan parçaları Megane ’da da kullanmış olacaklar ki model bu olağandışı sessizliğe sahip. On yıl öncesine kadar bu hızlarda böyle konforlu bir şekilde yol almak için Mercedes S sınıfına binmeniz gerekiyordu.
Diğer taraftan bu kadar çekici görünen bir modelden daha iyi bir hızlanma grafiği beklerdik. Öyleki eski kasa GT-line megandan (1.5 dci 110 bg) hiçbir farkı yok. Hatta eğer 1.6 dci 130 beygir manuel altı ileri Megane ile kıyaslarsanız bu model tam bir hayal kırıklığı. Çünkü test aracımıza verdiğiniz parayla (140 bin tl) kendiniz için 2012 model 1.6 dizel 130 beygirlik GT-line Megane 3 alırken kalanıyla da eşinize Fiesta, Clio, Polo üçlüsünden birinin son model otomatiğini alabiliyorsunuz. Kısacası 110 beygir gücündeki motor yeni Megane’a kesinlikle yakışmıyor. Evet, Renault bir BMW değil ve giriş donanım paketlerine sahip modellerde bu motora yer vermesini anlayışla karşılarım. Ancak fiyat etiketi 140 bine ulaşan bir GT-line modelde kesinlikle anlayamamam. Özelliklede beş yıl önceki eski kasa meganlarda bile 1.6 litrelik keyif makinesi, tork çılgını dizel motor konulmuşken.

Süspansiyon ve Yol Tutuş

Model yıllardır kullandığı klasik süspansiyon sistemi; torsiyon çubuğuna, bu modelde de yer vermiş. Çubuğun sertliği orta sertlikte açıkçası ben süspansiyonu başarılı bulsam da direksiyonun biraz daha tok, yani hisli ve sert olmasını isterdim. Göründüğü üzere bu Megane artık eski Megane değil. 18 inçlik jantlar ve genişleyen iz açıklığı onun daha iyi yol tutmasını sağlamış. Ama GT-line paketinde bile eksik olduğu açık olan sportiflik gösteriyor ki artık , keyif makinesi, 130 beygirlik altı ileri manuel şanzımanlı fransız üretimi Megane artık yok. Onun yerine daha geniş daha büyük jantlara sahip, daha geniş iz açıklığı ve dingil mesafesi sunan bir Megane var. Ancak tüm bu özelliklerini daha iyi yol tutup virajda deliler gibi eğlenmenizi sağlamak için sunmuyor da iyi yol tutup konforunuzu sağlamak için sunuyor. Her ne kadar ben şahsen yaptığım sürüşten keyif aldığımı söyleyemesem de günlük kullanıcıların beklentileri düşünüldüğünde Megane`nın çok olgunlaştığını söyleyebilirim.

225/40/R18 ebatındaki geniş lastikler aracın yolu daha iyi tutmasını sağlamış.

Motorun hantallığından şehir içindeki hızlı dur-kalklarda gerçekten yavaş hissetiriyor. EDC şanzıman yeni nesil çift kavramalı bir şanzımanda olsa da çok atik çalışmıyor.(DSG çok daha başarılı)  Motorun daha fazla beygire ihtiyacı olduğu açıkken bu kadar ayakları yere sağlam basan bu şasi bırakın 110 beygiri 210 beygiri dahi yere başarıyla aktarabilir. 300 beygirlik yeni Megane RS’de bunun harika bir örneği olmuş. Ancak test aracımız bırakın Megane RS’i eski GT-Line 130 beygirlik meganelardan bile fersahlar geride. Meganenın her açıdan selefinin haşeriliğini atıp olgunlaştığını belli ediyor. Onun bir sport araba değilde gran tourismo olarak tasarlandığını her açıdan belli. Onunla yola çıktığınız zaman E5 diğer yakasındaki Avmye değilde gerçekten kendi topraklarına Fransa’ya uzanan bir yolculuğa çıkmak isteyebilirsiniz.

Alınır mı? Nasıl Alınır?

Öncelikle test aracımızın Icon donanım paketine ek aşağıdaki donanımları barındırdığını söyelemeliyim bu sebepten fiyat etiketi 2018 model megane için 133 bin tlden 140 bin tlnin üzerine çıkıyor. Evet arkadaşlar ne yazık ki piyasa artık eski piyasa değil. Artık megane o bildiğimiz memur arabası olmayı bıraktı ve 2+1 hatta yerine göre 3+1 ev fiyatına satılan bir model oldu. Ben bu arabanın bu fiyatı hakkettiğini düşünmüyorum. Eğer alıp uzun yıllar kullanmayı düşünüyorsanız neden olmasın ancak diğer türlü birkaç yılın sonunda büyük zararlar edilen bir model olacaktır. Çünkü 140-150 bin bandında bügün istediğiniz bir 3 serisini c serisini ya da A4’ü orta donanım orta motor seçenekleriyle alabilliyorsunuz ikinci elde ve tamamiyle başka bir düzeye çıkmış oluyorsunuz.

Test aracımızdaki ek donanımlar:

Kontrol Paketi: Eller Serbest Park Sistemi & Kör Nokta Uyarı Sistemi & 360 park destek sistemi
Sürüş Paketi: Adaptif Cruise Control & Şerit Takip Sistemi & Güvenli Mesafe Uyarı Sistemi & Aktif Acil Fren
Destek Sistemi & Otomatik Uzun/Kısa Farlar
18″ Alüminyum Alaşımlı Jantlar
Metalik Renk

Sonuç

Megane 4’ün çok başarılı bir orta sınıf model olduğu su götürmez bir gerçek. Ancak onu bir E sınıfı kadar doldurup orta sınıf bir Renault’a 140 bin vermek de bir o kadar mantıksız. Her ne kadar konfor ve yalıtım anlamında bir üst sınıflara kafa tutar hale gelsiyse de saf düzlük performansı konusunda tam bir hayal kırıklığı. Bırakın eski GT-line’dan daha iyi olmayı sahip olduğu 1320 kilogramlık ağırlık yüzünden 12.3 saniyelik bir 0-100 değeri sunuyor. Performans beklentisi olmayan ve olgun bir orta sınıf arayanlara göz kırpsa da zaten fiyatların yüksek olduğu bir piyasada bu eksikliklerle öne çıkması zor görünüyor. Umarım, Renault distribütöru Mais yetkilileri aynı Megane 3’de yaptıkları gibi Megane 4’ün de 1.6 litrelik dizel manuel versiyonunu ülkemize getirmeye getimeye devam ederler. Çünkü her ne kadar 2016 yılında limitli sayıda bu modelden gelse de şu anda (2018 yeni modellerde) Meganın en güçlü dizel versiyonu sadece 110 beygir güç üretiyor. Yurt dışında, Megane’nın GT-Line 1.6 Energy dCi (165 Hp) EDC tarzındaki ülkemizdeki versiyonu süt dökmüş kedi gibi bırakan modelleri de olduğu düşünüldüğünde neden olmasın demeden kendimizi alamıyoruz. Aksi taktirde Megane 4 Sedan versiyonu şirketler ve taksiler tarafından kullanılan ve hatchback versiyonda yoldaki sayısı bir elin parmaklarını geçmeyen bir model olmaktan öteye gidemeyecek gibi görünüyor.

Renault Megane 4 Fotoğraf Galerisi

 

Renault Megane 4 Teknik Özellikler

Marka Renault
Model Megane
Nesil Megane IV
Modifikasyonu (Motor) 1.5 Energy dCi (110 Hp) EDCBu arabanın bilgilerini düzenle
Kapı 5Bu arabanın bilgilerini düzenle
Güç 110 bg /4000 dev/dakBu arabanın bilgilerini düzenle
Maksimum sürat 187 km/saatBu arabanın bilgilerini düzenle
Hızlanma 0 – 100 km/saat 12.3 saniyeBu arabanın bilgilerini düzenle
Yakıt deposu hacmi 47 LtBu arabanın bilgilerini düzenle
Üretim başlangıç yılı 2015 yılBu arabanın bilgilerini düzenle
Kasa tipi HatchbackBu arabanın bilgilerini düzenle
Koltuk 5Bu arabanın bilgilerini düzenle
Uzunluk 4359 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Genişlik 1814 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
aynalar dahil genişlik 2058 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Yükseklik 1447 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Dingil Mesafesi 2669 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Ön tekerlek izi 1591 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Arka tekerlek izi 1586 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Yerden yükseklik 145 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
ön çıkıntı 919 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
arka çıkıntı 771 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Bagaj hacmi en az 384 LtBu arabanın bilgilerini düzenle
Bagaj hacmi en fazla 1247 LtBu arabanın bilgilerini düzenle
Motor pozisyonu Ön, enineBu arabanın bilgilerini düzenle
Motor hacmi 1461 cm3Bu arabanın bilgilerini düzenle
Tork 250 Nm /1750 dev/dakBu arabanın bilgilerini düzenle
Yakıt Sistemi Dizel – CommonrailBu arabanın bilgilerini düzenle
Türbin Turbo kompresör / IntercoolerBu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir pozisyonu InlineBu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir Adedi 4Bu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir çapı 76 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir içi vuruş 80.5 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir başına düşen valf 2Bu arabanın bilgilerini düzenle
Yakıt Tipi DizelBu arabanın bilgilerini düzenle
Çekiş ÖnBu arabanın bilgilerini düzenle
Vites sayısı (otomatik şanzıman) 6 EDCBu arabanın bilgilerini düzenle
Ön süspansiyon Bağımsız tip McPhersonBu arabanın bilgilerini düzenle
Arka süspansiyon Yarı bağımsız, yayBu arabanın bilgilerini düzenle
Ön frenler Hava soğutmalı disklerBu arabanın bilgilerini düzenle
Arka frenler DiskBu arabanın bilgilerini düzenle
ABS EvetBu arabanın bilgilerini düzenle
Direksiyon tipi Direksiyon kutusuBu arabanın bilgilerini düzenle
Direksiyon Elektrik DireksiyonBu arabanın bilgilerini düzenle
En az dönüş açısı 11.8 mBu arabanın bilgilerini düzenle
Şehir içi yakıt tüketimi 4.0 Lt/100 kmBu arabanın bilgilerini düzenle
Şehir dışı yakıt tüketimi 3.5 Lt/100 kmBu arabanın bilgilerini düzenle
Ortalama yakıt tüketimi 3.7 Lt/100 kmBu arabanın bilgilerini düzenle
Emisyon Standardı EURO VI bBu arabanın bilgilerini düzenle
CO2 Emisyonları 95 g/kmBu arabanın bilgilerini düzenle
Ağırlık 1311 KgBu arabanın bilgilerini düzenle
Maksimum ağırlık 1876 KgBu arabanın bilgilerini düzenle
Frenli treyler yükü (12%) 1300 KgBu arabanın bilgilerini düzenle
Frensiz treyler yükü 690 KgBu arabanın bilgilerini düzenle
Lastik boyutu 195/65 R15205/55 R16205/50 R17225/45 R17225/40 R18Bu arabanın bilgilerini düzenle
Jant Boyutu R15; R16; R17; R18

Teknik özellikler kaynak:www.auto-data.net

 

Değerlendirme
Genel
Paylaş
Önceki İçerikNissan Pulsar (C13) İnceleme
Sonraki İçerik99 Bin tlye Audi, Bmw veya Mercedes Sahibi Olmak…
Araba bir ihtiyaç, her ne kadar arabadan arabaya bir çok şey değişse de iş satın almaya gelince iyinin sonu yok. Kendi bütçeniz hangisine elveriyorsa onu alıp keyifle binmeniz dileğiyle iyi yolculuklar dilerim.

5 YORUMLAR

  1. Sevgili Mert,
    Yazılarınla birlikte otomobilllerin teknik özellikleri ile aramdaki uzaklık gittikçe azalıyor… yazına “Renault Megane’nın tarihine bir göz atalım.” diyerek başlaman heyecanla okumama sebep oldu. Sonrasında ki karşılaştırma ve samimi yorumların ve akıcı dilin sayesinde bugün bir zenginleşme oldu bilgimde, teşekkür ederim…

  2. bence bir çok tespitin yanlış burası türkiye şehir içi yollar tam köstebek yuvası, hangi yolda bu hızları yapacaksın, ayrıca manuel araçlardan övgüyle bahsediyorsun, manuel araç çağ dışıdır niyemi insanın vites değitirme zamanlaması ile akıllı bir aracın vites değiştirmesi arasında dağlar kadar fark vardır, bana bu imkanları 350 tl lik passat ancak sunabilir, hiç aklımda olmayan megan 4 aldım kullanıyorum türkiyekiyenin yolu bu aracı hak etmiyor, dünya vergi ödüyoruz ama yollar içler acısı.

    • Evet bu arabayı test ederken manuel Megane ile ilgili bir çok varsayım yapmıştım, sonrasında ise Megane 4 GT Line 1.6 Dci Manuel satın aldık ve gördüm ki Bu testteki arabayla alakası yok. Merak etmeyin bu çok daha keyifli Megane’in testi ilerleyen günlerde yayında olacak. Size tek söyleyebileceğim sıradan dci edc icon, megane 4 manuel Gt line in yanında süt dökmüş kedi gibi kalıyor ve buradaki kıyasımız bu yoksa Dci edc tabikide size full passat konforunu çok daha ucuz fiyata sunuyor. Yorumunuz için teşekkürler.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here