Nissan Pulsar (C13) İnceleme

Bugunkü testimizin yakışıklı adından pek de söz ettirmeyen, yolda gördüğünüzde sayısı bir elin parmaklarını geçmeyen bir model, Nissan Pulsar. Evet, bugün Nissan’ın uzun bir aradan sonra tekrardan orta sınıfa giriş yapmasını sağlayan bir modelle, Nissan Pulsar ile karşınızdayız. Pulsar, 2014 Ekim’de üretilmeye başlandı ve 1995 yılında üretilmeye başlayan 2006 yılına kadar üretilen Nissan Almera’nın helefi olarak ülkemiz pazarına giriş yaptı.

Pulsar ülkemiz otomobil piyasısında yeni yeni duyulmaya başlasa da Pulsar adlı ilk Nissan modeli 1978 yılında üretilmeye başlandı. Pulsar 1978’den günümüzde birçok kasa değişikliği geçirdi. Bugün hala 1978’deki ismini koruyan Pulsar; Rusya ve Çin’de Nissan Tiida adıyla satılmaya başlandı. Ekim 2014’de ise diğer birçok markanın yaptığı gibi Nissan’ın da endüstri mühendisleri küçük laf oyunları ve makyaj hamleleri ile Nissan Tiida’yı Pulsar adıyla ülkemize sürdüler. Şimdi hep birlikte testimizin ayrıntılarına geçelim ve yeni Pulsar’ı daha yakından tanıyalım.

Test aracımızın özellikleri; 1.2 Litre DIG-T, Turbo benzinli motor 115 beygir, 165 Nm tork gücünde ve 6 ileri CVT şanzımana sahip. Model Tekna donanım seçeneğine sahip ve 100.105 TL’den satışa sunuluyor.

Tasarım

İç Tasarım

Pulsar fiyatı, sınıfındaki diğer benzinli modellere göre daha düşük yakıt tuketimi ve en önemlisi özgün dış tasarımıyla kalbimizi kazanırken iç tasarım anlamında bizim için tam anlamıyla hayal kırıklığı oluyor. Bunun başlıca sebebi modelin içerisindeki düşük malzeme ve işçilik kalitesi. Öyleki modelin cam butonları tarzındaki, çok da göz önünde bulunmayan malzemelerinde, 10 yıl önce üretilen Nissanlarda bulunan oldukça eski nesil ve basit görünümde parçalar kullanılmış. “Kalite detaylardadır.” anlaşını bırakıp daha temel parçalara odaklanıyorum ancak burada da durum farklı değil. Eskimeye yüz tutmuş kontrol butonları Pulsar’a hiç yakışmıyor.

Dış Tasarım

Dış tasarım oldukça özgün ve şık tasarlanmış. Özellikle de arka tamponun karbonfiber kaplı difüzörü sınıfında bir ilk ve oldukça da şık. Model birçok parçasını kuzeni Megane ile paylaşsa da dış tasarımda bu ortaklığı görmemek oldukça güzel. Özellikle de Peugeot 301, Citroen C Ellyse; Renault Kango, Mercedes Citan tarzındaki modelerin marka logoları dışında birebir aynı olduğu düşünüldüğünde Pulsarın oldukça özgün bir tasarıma sahip olduğunu söylemek mümkün.

Kullanılabilirlik

Söz konusu kullanılabilirlik olduğunda her ne kadar dizel otomobiller öne çıksa da Pulsar’da sunduğu düşük tüketim değeriyle dizel otomobillerden geride kalmıyor. Burada bahsettiğim atmosferik motora sahip 1.6 motora sahip cansız bir model olsaydı belkide benzinli bir modeli kullanılabilirlik anlamında öne çıkardığım için bana kızabilirdiniz ancak Pulsar’da kaputun altında 1.2 litrelik turbo motor kullanılıyor. 1.2 turbo motordan 115 beygir gibi kayda değer bir güç üreten Pulsar’ın bu başarının altında Nissan değil Renault mühendisleri büyük rol oynuyor. Çünkü Pulsar’ın 1.2 turbo motoru da 1.5 dizel motor da Renault a ait. Test aracımzıdaki 1.2 litrelik motor 100km’de 8 litre yakıt tüketiyor. Bu tüketim değeri ekonomik kullanımlarla 6.5’lere indirebilmek mümkün.

İç hacim anlamında Pulsar sadece iyi olmakla kalmıyor sınıf liderliğine oynuyor. Bagaj hacmi sınıf ortalamalarında olan Pulsar’ın dışarından küçük görünen boyutlarına rağmen içeri bu kadar cömert bir hacim sunması bizden artı puan alan yönu oldu.

Performans ve Motor

1.2 litrelik turbo motor 1750 devirde 115 beygir güç ve 165 newtonmetre tork üretiyor. “CVT otomatik şanzıman bir çift kavramalı şanzıman kadar hızlı çalışmasa da dayanıklılığı ve uzun yıllar süren dayanıklılığı düşünüldüğünde hiç fena olmayan bir performans ortaya koyuyor.” Pulsar 1.2 motoruyla bir 1.4 Golf kadar hızlı olmasa da kendi sınıfındaki diğer birçok otomatik modele kafa tutabilecek kadar güçlü. Öyleki modelle tam gaz yaptığım hızlanmalarda hiç sürat kesmeden hızlanıyor ve 1.2 motordan çok 1.6 litrelik -2.0 litrelik atmosferik benzlinli bir model kadar iyi bir performans ortaya koyuyor. Bu noktada modeldeki turbo motorun payını ne kadar söylesek azdır. Ancak CVT şanzıman, manuel şanzımanla kıyaslandığında 25 Nm tork kaybına sebep oluyor. Bu anlamda 260 Nm tork üreten 1.5 dizel motorunda oldukça torklu olduğunu ve Pulsar’ın sürüş anlamında en keyifli versiyonu olduğunu söyleyebilirim.

Sonuç

Pulsarla birlikte Nissan Baykoçlar bayinde gerçekleştirdiğimiz testin sonuna geldik. Pulsar geniş hacmiyle makul yakıt tüketimiyle kendine özgun dış tasarımıyla bizden tam puan alırken eskimeye yüz tutmuş kabiniyle ve rakiplerinin gerisinde kalan çekiciliğiyle sokaklarda az zor görebileceğiniz bir model olmaktan öteye gidemiyor.

Pulsar’in düşük baz fiyatı sayesinde birçok rakibinin aksine %60 degil de %50 lik ÖTV dilimine girmesi dahi onu bu duruma düşürmekten alıkoyamıyor. Ben bunun en büyük sebebinin Nissan’ın bu modelin reklamını yeterince yapmaması kadar modelin içinde bulundurduğu mütevazı donanımlara veriyorum.

Öyleki bugün Nissan bayisine gidip alabileceğiniz en ucuz dizel Pulsar 100 bin TL nin üzerinde bir fiyata satılıyor.

Diyeceğim içinde bulunduğumuz piyasa eski piyasa değil. Günümüzde orta sınıf dizel bir modelin satılabilmesi için bütün avantajlarını bir de fiyatını gösterecek bir “WOW faktörüyle” harmanlaması gerekiyor. “Bugün Golf’un de Megane’ın da ve Pulsar’ın diğer birçok rakibininde sahip oldukları fahiş fiyatlardan alıcı bulmasının yegane sebebi yeni olmalarınn avantajını kullanmaları ve daha önce orta sınıfta görülmemiş birçok yeniliği içlerinde barındırmaları.”

Ne yazıkki Pulsar en üst donanımlı versiyonlarında dahi bulunmayan xenon farlarının, sunroof eksikliğinin bedelini çok ağır bir şekilde ödüyor. Umarız bu model önumüzdeki yıldan itibaren bir makyaj operasyonuyla yenilenir ve arzu edilen halk arasında tabiri caizse ateş eden bir modele dönüşür. Ne yapalım, gösteriş seven bir milletiz ve gösterişli olmayanlara hiç tahamülülüz yok. Durum Pulsarda da hiç farklı değil. Pulsar inceleme yazısının sonuna geldik. Yeni yılda sağlıklı huzurlu mutlu olmanızı aracanızla kazasız belasız günler geçirmenizi dilerim.

Nissan Pulsar Fotoğraf Galerisi

 

Nissan Pulsar Teknik Özellikler

Marka Nissan
Model Pulsar
Nesil Pulsar (C13)
Modifikasyonu (Motor) 1.2 DIG-T (115 Hp) XtronicBu arabanın bilgilerini düzenle
Kapı 5Bu arabanın bilgilerini düzenle
Güç 115 bg /5200 dev/dakBu arabanın bilgilerini düzenle
Maksimum sürat 185 km/saatBu arabanın bilgilerini düzenle
Hızlanma 0 – 100 km/saat 12.7 saniyeBu arabanın bilgilerini düzenle
Yakıt deposu hacmi 46 LtBu arabanın bilgilerini düzenle
Üretim başlangıç yılı 2014 yılBu arabanın bilgilerini düzenle
Kasa tipi HatchbackBu arabanın bilgilerini düzenle
Koltuk 5Bu arabanın bilgilerini düzenle
Uzunluk 4387 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Genişlik 1768 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Yükseklik 1520 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Dingil Mesafesi 2700 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Ön tekerlek izi 1540/1530 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Arka tekerlek izi 1540/1530 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Yerden yükseklik 156 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Bagaj hacmi en az 385 LtBu arabanın bilgilerini düzenle
Bagaj hacmi en fazla 1395 LtBu arabanın bilgilerini düzenle
Motor pozisyonu Ön, enineBu arabanın bilgilerini düzenle
Motor hacmi 1197 cm3Bu arabanın bilgilerini düzenle
Tork 165 Nm /1750 dev/dakBu arabanın bilgilerini düzenle
Yakıt Sistemi Direkt enjeksiyonBu arabanın bilgilerini düzenle
Türbin Turbo kompresör / IntercoolerBu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir pozisyonu InlineBu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir Adedi 4Bu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir çapı 72.2 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir içi vuruş 73.1 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir başına düşen valf 4Bu arabanın bilgilerini düzenle
Yakıt Tipi BenzinBu arabanın bilgilerini düzenle
Çekiş ÖnBu arabanın bilgilerini düzenle
Ön süspansiyon Bağımsız tip McPhersonBu arabanın bilgilerini düzenle
Arka süspansiyon Yarı bağımsız, yayBu arabanın bilgilerini düzenle
Ön frenler Hava soğutmalı disklerBu arabanın bilgilerini düzenle
ABS EvetBu arabanın bilgilerini düzenle
Direksiyon tipi Direksiyon kutusuBu arabanın bilgilerini düzenle
En az dönüş açısı 10.2 mBu arabanın bilgilerini düzenle
Şehir içi yakıt tüketimi 6.2 Lt/100 kmBu arabanın bilgilerini düzenle
Şehir dışı yakıt tüketimi 4.5 Lt/100 kmBu arabanın bilgilerini düzenle
Ortalama yakıt tüketimi 5.1 Lt/100 kmBu arabanın bilgilerini düzenle
Emisyon Standardı EURO VIBu arabanın bilgilerini düzenle
CO2 Emisyonları 119 g/kmBu arabanın bilgilerini düzenle
Ağırlık 1205-1323 KgBu arabanın bilgilerini düzenle
Maksimum ağırlık 1750 KgBu arabanın bilgilerini düzenle
Tavan Yükü 75 KgBu arabanın bilgilerini düzenle
Frenli treyler yükü (12%) 500 KgBu arabanın bilgilerini düzenle
Frensiz treyler yükü 500 KgBu arabanın bilgilerini düzenle
Römork burun yükü 75 KgBu arabanın bilgilerini düzenle
Lastik boyutu 195/60 R16205/50 R17Bu arabanın bilgilerini düzenle
Jant Boyutu 6.5 J x 16; 6.5 J x 17

Teknik özellikler kaynak: www.auto-data.net

Değerlendirme
Genel
Paylaş
Önceki İçerikGösterişli Fakat Sıkıcı Arabalar
Sonraki İçerikRenault Megane 4 İnceleme
Araba bir ihtiyaç, her ne kadar arabadan arabaya bir çok şey değişse de iş satın almaya gelince iyinin sonu yok. Kendi bütçeniz hangisine elveriyorsa onu alıp keyifle binmeniz dileğiyle iyi yolculuklar dilerim.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here