Ana Sayfa İncelemeler Jeep Renegade İnceleme

Jeep Renegade İnceleme

Piyasada tamamiyle yeni bir isim ve kasayla satışa sunulan yeni Jeep Renegade bugünkü incelememizin kahramanı. Renegade,  Fiat ve Chrysler’in başını çektiği ve içinde Ferrari’den tutun Dodge’a kadar birçok markanın bulunduğu FCA grubunun yeni meyvesi. Bundan dolayı Amerika’da diğer Jeep kardeşleriyle üretilmek yerine İtalya’da Fiat 500X ile birlikte üretiliyor ve birebir aynı platformu paylaşıyor. Gelin bu tamamiyle yeni ve içinde birçok yenilikçi teknolojiyi içinde bulunduran Amerikan’nın en küçük SUV ile gerçekleştirdiğimiz testin ayrıntılarına geçelim.

Dış tasarımda; Ağabeyi Wrangler ile aynı ön ızgara tasarımını paylaşan Renegade bu sayede yenilikçi kimliğine retro bir tasarımda katıyor. Dış tasarım aracın segmetindeki diğer modellerle kıyaslandığında çok özgün görünüyor ve köşeli hatlar onu genlerine bağlı ve ağabeylerinin yolundan giden bir şehir içi Jeep’i yapıyor. Ayrıca ön camın üzerindeki yukarı doğru çıkan eski Jeep modelinin çok şık bir detay olduğunu da belirtmek isterim.

İç tasarımda; ne yazık ki dışarıda olduğu kadar özgün değil ve içeride Fiat grubuyla olan bağları doğrudan görmek mümkün, vites topuzu Alfa Romeo  Giulietta’ dan, havalandırma kontrollerinin birçok Fiat modelleriyle hemen hemen aynı olduğunu söyleyebilirim ancak burada bazı yerlerde sıradanlığın dışına çıkılmak istenmiş ve bunu red line’nın çamur şeklinde olmasından tutun start-stopun üzerindeki ‘to new adventures’ yazısına kadar bir çok darklı noktadan da görmek mümkün.

20 kilometrelik bir yolda gerçekleştirdiğimiz şehir içi-şehir dışı karma tüketimde 6.0L/100 gibi bir değer elde ettik. A ve B segmentindeki bir çok araca dahi taş çıkartacak seviyedeki bu değer SUV sınıfındaki bir araç için mükemmel başka bir deyişle kokluyor denebilecek kadar düşük.

Aracın iç hacmi dışarıdan görünenin aksine oldukça geniş. Özellikle köşeli tasarımın da etkisiyle tavan mesafesi yüksek ve bu sayede uzun boylu biri için dahi arka baş mesafesi yeterli düzeyde. Bagajın çok geniş olduğu söylenemez ancak koltuklar yatırıldığında oldukça geniş bir hacim sunduğunu söyleyebilirim.

Jeep Renegade’i 2 benzinli, 2 dizel olmak üzere 4 farklı motor seçeneğiyle sipariş edebiliyorsunuz. Bunlar, 1.4 140 beygirlik multijet turbo-benzinli, 1.4 170 beygirlik multijet turbo-benzinli, , 2.0  170 beygir multijet turbo-dizel ve test aracımızdaki 1.6 120 beygir multijet turbo-dizel çok tutumlu ünite.

Araç 1.6 litre turbo dizel motora sahip, motorun torkunun yüksek olmasından dolayı aracın hızlanması için hiç çaba sarfetmiyorsunuz. Özellikle yokuşlarda kendi istediği tempoya değil sizin istediğiniz tempoda rahatlıkla yol alabiliyor ve 6 ileri şanzuman sayesinde uzun yolda 130-140 la giderken dahi yavaş gidiyormuşsunuz gibi hissettirebiliyor.

 

Aracın arka süspansiyonlarında çok noktadan bağlantılı (multi-link) sistem kullanılmış. Ancak süspansiyon ayarları oldukça yumuşak ayarlanmış yani sistem viraj performansından çok yol konforunu daha üst seviyeye taşımak amacıyla çalışıyor. Geniş yanaklı lastiklerin etkisiyle uzun yolculuklarda yol bitiyor sizin enerjiniz bitmiyor.

 

Bu kadar rahat bir şürüş konforu sunan bir araç size limitlerine çıkmanız gerektiğini bile unutturabiliyor zaten süspansiyonlarda bunu uygun tasarlanmış. Buradaki çok noktadan bağlantılı bağımsız süspansiyon sizi yanıltmasın eğer viraja Cooper S’le girdiğiniz hızlarda girmeye çalışırsanız sonucu önden kayan gövde ve Esp’nin sizi çizginize koymak yaptığı amaçsız çalışmalar olacaktır.

Jeep Renegade en baz donanım paketiyle ve 1.4 benzinli motorla 87.680 tlden satışa sunuluyor. Dizel isterseniz ektra 5.000 tl vermeniz gerekiyor.  Yukarıdaki orta konsoldaki tuş yokluğundan da anlaşılacağı üzere test aracımız en boş paket olan Longitude donanım seçeneğine sahip. Bu nedenle manuel klimaya ve hatırlamakta zorluk çektiğim birkaç tane daha donanıma sahip oysaki biz en baz versiyonda dahi saymakta zorlanacacağımız bir donanım listesi isterdik. Eğer Renegade’im bu kadar boş olmasın biraz dolduruyum derseniz 7 bin tl farkla limited donanım seçeneğini seçebilirsiniz. Renegade Limited donanım paketiyle 17″ jantlar, şerit ikaz uyarı sistemi, gelişmiş kaza tepki sistemi, 7″ LCD gösterge paneli ve çift bölgeli otomatik klima gibi birçok özelliğe kavuşuyor.

Artılar;1-) Düşük tüketim 2-) Yormayan kullanım 3-) Küçük boyutlara rağmen geniş iç hacim

Eksiler; 1-)Dizel-Otomatiğin birlikte sunulmaması 2-) İç mekandaki düşük malzeme kalitesi 3-) Daha uygun fiyata 500x alınabilmesi

 Teste başlamadan önce Jeep’in daha önce bu küçük SUV sınıfında aracı olmadığını(aslında hala yok çünkü araç Fiat 500 platformunu kullanıyor) düşünürek hayır demeyi düşünsemde şu anda gönül rahatlığıyla evet diyebilirim. Direksiyon ısıtmaya kadar donanım isteyen biri olmasanız dahi ben Limited ya da Trailhawk donanım seçeneğini almanızı öneririm. Çünkü Longitude donanım paketinde aldığınız donanımların bir Hyundai i20’de aldıklarınızdan pek bir farkı yok.

Jeep Renegade ile gerçekleştirdiğimiz keyifli testin sonuna geldik. İlk başlarda soğuk olduğum model bendeki ön yargıları silmeyi bildi ve Fiat’ın geliştirdiği ve Jeep markasının küçük SUV segmentine giriş yapmasını sağlayan yeni platformun ne kadar başarılı olduğunu ortaya koydu. Gerçekten de aracın içine binip sürmeye başladığınızdan itibaren tamamiyle “yeni” 2015 model bir arabada olduğunuzu sizi yormayan kullanımı ve vites geçişleriyle, yüksek hızlardaki rafineliğiyle ve en önemlisi rakipleri gibi çok tüketmeyi sevmeyen bir motorla anlayabiliyorsunuz. Size söyleyebileceğim en iyi şeyse internette yorumları okumayı bir kenara bırakın ve bir Jeep bayisine gidip aracı test edin ve her sabah uyandığınızda kullandığınız kendi arabanız gibi kullanmaya çalışın. O zaman benim burada ne demek istediğim daha iyi anlaşılacaktır diye düşünüyorum. Bu sıcak yaz günlerinde okulların da açılmasına az bir zaman kala herkesin Renegade’deki gibi rahat bir sürüş yapabilmesi dileğiyle keyifli sürüşler.

Marka Jeep
Model Renegade
Nesil Renegade
Motor 1.6 MultiJet (120 Hp) start&stopBu arabanın bilgilerini düzenle
Kapı 5Bu arabanın bilgilerini düzenle
Güç 120 bgBu arabanın bilgilerini düzenle
Maksimum sürat 178 km/saatBu arabanın bilgilerini düzenle
Hızlanma 0 – 100 km/saat 10.2 saniyeBu arabanın bilgilerini düzenle
Yakıt deposu hacmi 48 LtBu arabanın bilgilerini düzenle
Üretim başlangıç yılı 2014 yılBu arabanın bilgilerini düzenle
Kasa tipi SUVBu arabanın bilgilerini düzenle
Koltuk 5Bu arabanın bilgilerini düzenle
Uzunluk 4236 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Genişlik 1805 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Yükseklik 1667 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Dingil Mesafesi 2570 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Ön tekerlek izi 1541 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Arka tekerlek izi 1541 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Aerodinamik 0.34Bu arabanın bilgilerini düzenle
Yerden yükseklik 175 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Yaklaşım açısı 17.9°Bu arabanın bilgilerini düzenle
Kalkış açısı 29.7°Bu arabanın bilgilerini düzenle
Bagaj hacmi en az 351 LtBu arabanın bilgilerini düzenle
Bagaj hacmi en fazla 1297 LtBu arabanın bilgilerini düzenle
Motor pozisyonu Ön, enineBu arabanın bilgilerini düzenle
Motor hacmi 1598 cm3Bu arabanın bilgilerini düzenle
Tam güç devri 3750 dev/dakBu arabanın bilgilerini düzenle
Tork 320/1750 NmBu arabanın bilgilerini düzenle
Yakıt Sistemi Dizel – CommonrailBu arabanın bilgilerini düzenle
Türbin Turbo kompresör / IntercoolerBu arabanın bilgilerini düzenle
Valf yapısı DOHCBu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir pozisyonu InlineBu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir Adedi 4Bu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir çapı 79.5 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir içi vuruş 80.5 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Sıkıştırma oranı 16.5Bu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir başına düşen valf 4Bu arabanın bilgilerini düzenle
Motor yağı kapasitesi 5.2 LtBu arabanın bilgilerini düzenle
Yakıt Tipi DizelBu arabanın bilgilerini düzenle
Çekiş ÖnBu arabanın bilgilerini düzenle
Vites sayısı (Manuel şanzıman) 6Bu arabanın bilgilerini düzenle
Ön süspansiyon Bağımsız tip McPhersonBu arabanın bilgilerini düzenle
Arka süspansiyon McPhersonBu arabanın bilgilerini düzenle
Ön frenler Hava soğutmalı disklerBu arabanın bilgilerini düzenle
Arka frenler DiskBu arabanın bilgilerini düzenle
ABS EvetBu arabanın bilgilerini düzenle
Direksiyon tipi Direksiyon kutusuBu arabanın bilgilerini düzenle
En az dönüş açısı 11.07 mBu arabanın bilgilerini düzenle
Şehir içi yakıt tüketimi 5.5 Lt/100 kmBu arabanın bilgilerini düzenle
Şehir dışı yakıt tüketimi 4.0 Lt/100 kmBu arabanın bilgilerini düzenle
Ortalama yakıt tüketimi 4.6 Lt/100 kmBu arabanın bilgilerini düzenle
Emisyon Standardı EURO VBu arabanın bilgilerini düzenle
CO2 Emisyonları 120 g/kmBu arabanın bilgilerini düzenle
Frensiz treyler yükü 1000 Kg

Detaylı teknik özellikler kaynak: Autodata

Fotoğraf Galerisi

 

Değerlendirme
Genel
Paylaş
Önceki İçerikBMW 320d xDrive (F30) İnceleme Bölüm 2
Sonraki İçerikFiat 500 İnceleme
Araba bir ihtiyaç, her ne kadar arabadan arabaya bir çok şey değişse de iş satın almaya gelince iyinin sonu yok. Kendi bütçeniz hangisine elveriyorsa onu alıp keyifle binmeniz dileğiyle iyi yolculuklar dilerim.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here