BMW 320d xDrive (F30) İnceleme Bölüm 2

Diğer yazılarımdan farklı olarak BMW yazıma ikinci bir bölümle devam ediyorum. İlk bölümde 3 serisinin tarihinden bahsettim ve tasarım, motor, kullanılabilirlik gibi konuların üzerinde durdum.

Bu bölümde ise modelin “ULTIMATE DRIVING MACHİNE”  adlı sloganı hak edip etmediği ve bütün bu donanımlarının sürücü üzerinde bıraktığı izlenimlere değineceğim.

Bilindiği gibi hemen hemen herkesin hayatta yapmak isteği ve ulaşmak için elinden geleni yaptığı bir şeyler vardır. Eğer bu şey bir araba ise çoğu zaman marka adı BMW ’dir. Model adı ise kişinin isteklerine göre değişir 116d , 320i ,525d diye devam ederek gider. Eğer bir otomobil fanatiği iseniz bu modeller M3 ya da M5’e kadar çıkar. Bugün testimize konuk olan araç tabii ki de bir M3 değil ama özünde aynı genleri taşıyan bir BMW yani “ULTIMATE DRIVING MACHİNE, BMW 320d xDrive,  yani 184 beygirlik bugünlerde yollarda görmeye alışık olduğumuz performans manasında kilit model. Kilit bir model çünkü daha geçtiğimiz yıllara kadar küçük sınıf Hot Hatch Avcısı olarak biliniyordu.

Bugün ülkemizde performans aracı olarak görülen o kadar 320d-520d var ki artık bir aracın performans aracı olarak görülebilmesi için öncelikle 320d’den hızlı olması gerekiyor.

 

Peki bu çekici sedan gerçekten bahsedildiği gibi mi, iş benim gibi bir otomobil fanatiğine gelirse daha önce kullandığım 320i’den sonra anahtarı elime almamla birlikte kalp atışlarım hızlanıyor. Kapıyı açıyorum “M” logolu kapı eşiklerinden sonra M pakete özgü mavi dikişli alcantara kumaşlı koltuğumu ayarlıyorum.

İçeri oturduktan sonra yumuşak deri M direksiyonu kavrıyorum ve bu kadar basit görünen bir iç mekanın nasıl beni bu kadar tahrik ettiğini anlamaya başlıyorum. 

Bu noktada BMW’in satış stratejisini de anlamaya başlıyorum. Özellikle yeni C serisinin konforuyla kıyaslandığında çok basit görünen bu iç mekan, aslında M deri direksiyonla, krom Joystick vitesle ve daha iyisiyle başka hiçbir modelde karşılaşmadığım sürüş pozisyonuyla tam da bir BMW kullanıcısının isteyeceği şekilde tasarlanmış.

Bilkent Doğu Kampüs kapısından çıkıyorum, adeta bir Golf edasıyla 70-80 km/h hızla M deri direksiyonu tutmanın keyfini çıkarıyorum. İlk izlenimlerin direksiyonun bir pamuk helva kadar hassas olduğu ve arabanın bu hızlarda duruyormuş gibi hissettirdiği. Sonra M direksiyon ve otomobilin içindeki “M” atmosferi beni tahrik etmeye başlıyor ve sport moda geçiyor bununla da kalmıyor şanzımanı manuel moda alıyorum.

İlk düzlükte ayağımla zemin arasında boşluk kalmadığını hissedene kadar gaz pedalını itiyorum ve dizel olmasına rağmen gelen tok devirlenme sesini dinlemeye başlıyorum. 2.viteste 4200 devir/dakikayı geçiyor ve devir kesicinin devreye girmesini bekliyorum ama şanzıman beni beklemiyor ve 4500 d/dk’da vitesi 3’e yükseltiyor, bu sırada yüzümde gülücükler belirmeye başlıyor.

Hızlı bir şekilde tepeye çıktıktan sonra yavaşça iniyorum ve geçtiğim yolların tamamını 184 beygiri kullanarak tekrar geçmeye karar veriyorum. Aşağı inip bir U dönüşü yaptıktan sonra şanzımanı D’ye alıp ilk başladığım yolun biraz aşağısından itibaren sport modda 184 beygiri son damlasına kadar kullanarak hızlanmaya başlıyorum. 6-7 saniye sonra ibrede 100’ü gördükten sonra önümde uzun bir düzlük olduğu görüp aynı tempo hiç hız kesmeden devam ediyorum. Her viteste 4200 d/dk’ya jilet gibi çıkarak vites değiştirdiğini bile hissettirmeyen şanzıman işini mükemmel yaparken ibrenin 145-148’leri gösterdiği sırada yolun sonunun geldiğini görüyorum. Ayağımı pedaldan çekerken 155 kilometre yazısını okuduğum araç, bu hızlarda Hyundai i20’nin 70 km le giderken verdiği hisse sahip. Böylece yollarda sabit bir şekilde 150 kilometreyle giden BMW’cileri anlamak kolaylaşıyor ve modelin bu hızlarda size verdiği güven ve sahip olduğu rafinelik onun neden bu kadar el üstünde tutulduğunu açık bir şekilde ortaya koyuyor.

Araçtan inip geriye doğru bakıyorum, testten sonra bana verdiği hisler aklımdan çıkmazken kafamdaki cevapsız sorular yok oluyor ve paranın alabildiği en güzel makinelerden biriyle olmanın verdiği keyif, testten sonra bile gülücükleri yüzümden hiç eksiltmiyor.

O sloganını sonuna kadar hak eden, sizi bir yerlere hızlı ulaştırmakla birlikte ulaşımın kendisini eğlenceli hale getiren bir makine ve eski kasaları (E30-E36-E46-E90) gösteriyor ki her zaman öyle kalacak.

BMW 320d xDrive Fotoğraf Galerisi

 Teknik Özellikler

Marka BMW
Model 3er
Nesil 3er Sedan (F30)
Motor 320d (184 Hp) xDriveBu arabanın bilgilerini düzenle
Kapı 4Bu arabanın bilgilerini düzenle
Güç 184 bgBu arabanın bilgilerini düzenle
Maksimum sürat 233 km/saatBu arabanın bilgilerini düzenle
Hızlanma 0 – 100 km/saat 7.5 saniyeBu arabanın bilgilerini düzenle
Yakıt deposu hacmi 57 LtBu arabanın bilgilerini düzenle
Üretim başlangıç yılı 2012 yılBu arabanın bilgilerini düzenle
Kasa tipi SedanBu arabanın bilgilerini düzenle
Koltuk 5Bu arabanın bilgilerini düzenle
Uzunluk 4624 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Genişlik 1811 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Yükseklik 1429 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Dingil Mesafesi 2810 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Ön tekerlek izi 1543 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Arka tekerlek izi 1583 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Motor pozisyonu Ön, boyunaBu arabanın bilgilerini düzenle
Motor hacmi 1995 cm3Bu arabanın bilgilerini düzenle
Tam güç devri 4000 dev/dakBu arabanın bilgilerini düzenle
Tork 380/1750-2750 NmBu arabanın bilgilerini düzenle
Yakıt Sistemi Dizel – CommonrailBu arabanın bilgilerini düzenle
Türbin Twin-power turboBu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir pozisyonu InlineBu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir Adedi 4Bu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir çapı 84 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir içi vuruş 90 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Sıkıştırma oranı 16.5Bu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir başına düşen valf 4Bu arabanın bilgilerini düzenle
Yakıt Tipi DizelBu arabanın bilgilerini düzenle
Çekiş Sürekli 4×4Bu arabanın bilgilerini düzenle
Vites sayısı (Manuel şanzıman) 6Bu arabanın bilgilerini düzenle
Ön frenler Hava soğutmalı disklerBu arabanın bilgilerini düzenle
Arka frenler DiskBu arabanın bilgilerini düzenle
ABS EvetBu arabanın bilgilerini düzenle
Direksiyon tipi Direksiyon kutusuBu arabanın bilgilerini düzenle
Şehir içi yakıt tüketimi 6.3 Lt/100 kmBu arabanın bilgilerini düzenle
Şehir dışı yakıt tüketimi 4.2 Lt/100 kmBu arabanın bilgilerini düzenle
Ortalama yakıt tüketimi 4.9 Lt/100 kmBu arabanın bilgilerini düzenle
Emisyon Standardı EURO VBu arabanın bilgilerini düzenle
CO2 Emisyonları 128 g/kmBu arabanın bilgilerini düzenle
Ağırlık 1585 KgBu arabanın bilgilerini düzenle
Maksimum ağırlık 2085 KgBu arabanın bilgilerini düzenle
Lastik boyutu 205/60 R16 92VBu arabanın bilgilerini düzenle
Jant Boyutu 7J x 16
Paylaş
Önceki İçerikMercedes A45 AMG vs Audi S3 vs BMW 135i Kapsamlı Test
Sonraki İçerikJeep Renegade İnceleme
Araba bir ihtiyaç, her ne kadar arabadan arabaya bir çok şey değişse de iş satın almaya gelince iyinin sonu yok. Kendi bütçeniz hangisine elveriyorsa onu alıp keyifle binmeniz dileğiyle iyi yolculuklar dilerim.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here