Mercedes-Benz C180 İnceleme (W204)

Üç yıldır yaptığımız otomobil incelemelerinde, detaylı incemele sayımız 22’lere ulaşmışken bu süre boyınca yaptığımız hiçbir testemizde ikinci el bir otomobile yer vermedik. Bunun başıca sebeplerinden birisi buna gerek duymuyor olmamızdı. Ancak 2017’nin ilk çeyreğini tamamladığımız şu günlerde sıfır otomobiller özellikle de BMW, Mercedes gibi lüks markalar başlangıç düzeyi için fiyat bandını 130-140 bin lira kadar çıkardı. Eskiden (2013-2014 ylında) Bmw 520i (F10) alabileceğimiz paraya artık boş bir 1 serisini zar zor alır hale geldik. Çıkmasını dört gözle beklediğimiz ancak çıktıktan sonra pek bir değişiklik yapılmadığını gördüğümüz yeni BMW 5 serisinin 326.900 tllik baz fiyatından hiç bahsetmiyorum bile.

Tasarım

Piyasanın böyle olduğu bir dönemde kendimizi 2012 model Mercedes-Benz C sınıfının içerisinde buluyoruz. İçeride; dışarıdaki şaşalı, lüks sembolü havasından eser bulamadığımız bir model c serisi. Dış tasarımsa zamanının ilerisinde tasarlandığını haykırıyor adeta. Her ne kadar beş yıllık olsa da test ettiğimiz model W204 kasanın makyajlı versiyonu, aslında modelin ana şaşisi 2007 yılının teknolojisiyle üretilmiş. Zaman içerisinde farlara ve çamurluklara küçük rutuş hareketleri yapan Mercedes, modeli yıllara meydan okuması için tasarlamış adeta.

İçeride herhangi bir wow faktörü yok ancak test aracımızda Avangarte +AMG spor paket var ve bu doluluk hemen her yerde kendini gösteriyor. İçeride kör nokta uyarıcı sistemlere ve çift bölgeli otomatik klimaya kadar her şey düşünülmüşken dışarıda 225/45 R17 tekerlekler, şişkin gövde kiti adeta modeli Need For Speed Most Wanted’dan fırlamış bir hale getimiş. Burada bahsettiğim araç piyasa sürüleli on yıl olmuş, fabrikadan çıkalı beş yıl olmuş, günlük hayatta yaşlı amca arabası olarak tanınladığımız Merdeces C serisi.

MERCEDESBENZC-Klasse-W203--318_4.jpg
W203, W204’ün kışkırtıcı sportifliğinden ve çekiciliğinden uzak

Bu anlamda W204’ün, W203’e göre üzerine neler koyduğunu görmek kolaylaşıyor. Üzerine eklediklerinin yıllar sonra dahi onu hala çekici kıldığı görmek ise onun safkan bir Alman otomobili olduğunu gözler önüne seriyor.

Kullanılabilirlik

Yakıt tüketimine gelirsek 100 km’de 9.0 litreden aşağı indiğini söyleyemem. Yüksek devir bandındaki kullanımlarda bu tüketimin kolaylıkla 12-13 litrelere çıktığını söyleyebilirim. Bu yüksek tüketimdeki başlıca etken aracın 5 ileri eski nesil bir şanzımanla sunuluyor olması. 2012 sonu ve 2013 başından itibaren fabrikadan çıkan w204’lerde ise 7 ileri çift kavramalı bir şanzıman kullanılıyor ve bu şanzıman sadece yakıt tüketimini düşürmekle kalmıyor aynı zamanda aracın kullanımını ve sürüşünü de daha keyifli bir hale getiriyor.

Sürüş

2012 model makyajlı c serisi kaputunun altında 1.6 lirelik 156 beygir güç üreten turbo bir üniteye yer veriyor.

Bu ünite ve aktarma kombinasyonun başarılı çalıştığı ne yazıkki söylenemez. Vites geçişleri ağır bir şekilde gerçekleşirken motur tepkisi süresi oldukça yüksek. Tepki geldikten sonra dahi motorun ürettiği 156 beygir gücünün tamamının arka tekerleklere geldiğini söyleyemem. Test boyunca C180 performans anlamında  125 beygirlik bir vw golf  gibi hissettirdi. 7 ileri otomatik şanısmanlı versiyon için 8.5 saniyelik 0-100 hızlanma değeri iddia edilirken test aracımızdaki 5 ileri şanzıman için bu hızlanma süresi artıyor ve 1.4 TSI 125 beygirlik golfün 9.1 saniyelik değerine yaklaşıyor. Ancak son hız anlamında modelin eli güçlü öyleki azami hızı olan 223 km/h’a kadar soluksuz çıkabiliyor.

Direksiyon hissi anlamında başarılı bulmadığım model şehir yaşantısındaki manevraların üzerinden başarıyla kalkabiliyor. Küçük sınıf bir modelden dahi daha iyi bir dönüş çapı sunmasında direksiyonu çevirmenizle birlikte o yöne doğru yatan tekerleklerin etkisi büyük.

Çok sert girdiğim virajlar olmadı test boyunca dolayısıyla bu konuda pek fikir edinemesem de c serisinin sizi sert kullanımdan çok yumuşak ve sakin kullnıma teşvik eden bir yapısı var.

Süspansiyonlara gelirsek Mercedes hemen her modelinde alışageldiğimiz çok noktadan bağlantılı bağımsız arka süspansiyonları burada da görmek mümkün.

Modelin üretildiği yıllarda kendi sınıfında çok az model hava soğutmalı delikli disklere sahipti.

Donanım- fiyat eğrisinde bayrağı göğüsleyen bir model olan mercedes c serisi özellikle de biraz dolu versiyonunu alırsanız avargarte+AMG gibi kör nokta uyarıcı sistemlere kadar bir çok donanımla geliyor.

Alınır mı? Nasıl alınır?

C180 performans anlamında tatmin edici değil, kullanılabilirlik derseniz yine çok iyi olduğu söylenemez peki neden c serisi: Prestij, konfor ve güvenlik için

Eğer bu üç karakteri baz alarak bir şeçim yaparsanız Mercedes c serinin bayrağı alan taraf olduğunu görmek kolaylaşıyor.

 

C serisi almaya karar verdiyseniz AMG paket opsiyonunu bir numaralı eleme unsuru olarak kullanmanızı tavsiye edersiz.AMG paket c serisini sadece daha yeni ve kaslı göstermiyor aynı zamanda aynı fiyata alınmış 1.4 TSI DSG Jetta ile trafikte yanyana durduğunuzda aslında ne kadar da mantıklı bir karar vermiş olduğunuzu cümle aleme haykırıyor.

Sonuç

 Mercedes C serisi şık dış tasarımı, güven veren sürüş hissi, konforlu sürüşü ve pretiji ile bizden geçer not alırken eskimeye yüz tutmuş kabini, göreceli düşük performansı, yüksek yakıt tüketimi ve bakım masrafları gibi konularda negatif puan topluyor.

Bu noktadan sonra yaklaşık 100 bin tlnizi vw’ye gidip 1.4 TSI Jettaya da verebilirsiniz yukarı da anlatığımız lüks Alman kaplanına da karar tabiki siz değerli okuyucularımıza kalmış. Yazın iyi kendini gösterdiği şu günlerde kazasız, belasız, sürüşler dileriz…

 Fotoğraf Galerisi

 

Kaynakça

Gallery. (3. April 2017). Von Autoevolution: https://s1.cdn.autoevolution.com/images/gallery/MERCEDESBENZC-Klasse-W203–318_4.jpg abgerufen

Değerlendirme
Genel
Paylaş
Önceki İçerikBMW i8 İnceleme
Sonraki İçerikYakıt Tasarrufu Sağlamanın Yolları
Araba bir ihtiyaç, her ne kadar arabadan arabaya bir çok şey değişse de iş satın almaya gelince iyinin sonu yok. Kendi bütçeniz hangisine elveriyorsa onu alıp keyifle binmeniz dileğiyle iyi yolculuklar dilerim.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here