Makyajlı Volkswagen CC İnceleme

2008 yılının Ocak ayında Detroit Oto Show’da kendini göstererek CC yani Comfort Coupe adıyla satışa sunulan VW Passat CC, geçirdiği makyaj operasyonuyla adındaki Passat isminden kurtularak sadece VW CC olarak satılmaya başlandı.  Modelin sıradan Passat’a göre sunduğu düşük arka tavan mesafesi ve bagaj hacmi modelin çıkmasıyla birlikte ateşli tartışmalara sebep olsa da model hem ülkemizde hem yurt dışında iyi bir alıcı kitlesi yakaladı ve Volkswagen’in Endüstri mühendislerinin yaptığı hamlenin ne kadar zekice olduğunu gösterdi. VW CC bir önceki kasa Passat ile aynı şasi üzerine şekillenmesine rağmen 27 mm daha uzun, 50 mm daha alçak, 36 mm daha geniş bir model olarak tasarlanmış. Bu da onun sıradan bir pasata göre daha sportif bir karaktere büründüğünü ortaya koyuyor. İçeri geçer de aynı şekilde Passat’ın Coupe’sinde değilde sanki Scirocco’nun Sedan’ında oturuyormuş gibi hissediyorsunuz. Bu anlamda ilk izlenimlerim modelin tam bir sport coupe gibi hissettirdiği yönünde oldu.

Tasarım

Dış Tasarımda, makyajla birlikte dinamikleşmeye gidilmiş. Audi modellerinden alınan ön led farlar modele şık bir görünüm katarken sportif görünümü de desteklemiş.

İç Tasarımda, sıradan Passatla arada biraz da olsa farklılık olsun isterdik. Direksiyon ise VW’in iki nesil önceki kulladığı bir direksiyon. Biz yeni VW Polo GT’deki direksiyonu olmasa bile normal Polo’daki direksiyonu görmeyi isterdik.

Kullanılabilirlik

Akaryakıtın diğer ülkelere göre oldukça pahalı olduğu ülkemizde, kullanılabilirlik dendiğinde de bagaj ve iç hacimden çok, yakıt tüketimi önemseniyor ister istemez. Bizde diğer testlerimizde de olduğu gibi CC’yi yeri geldiğinde fazlasıyla zorlarken yeri geldiğinde oldukça sakin kullandık. 20 dakikalık agresif bir kullanımda yol bilgisayarında ortalama 14.3 litreleri gördük. Test boyunca genel ortalamamız ise 8.1 litre oldu. Çok sakin bir kullanımla bu değeri 8’in altına indirebilmek mümkün.

9-10 litrelik tüketimler ise aracın bulunduğu sınıf, sunduğu yüksek performans ve otomatik şanzımanlı olduğu düşünüldüğünde makul sayılabilir.

İç hacimde kesinlikte en uzun boyluları dahi rahat ettirecek kadar genişken arka tarafta da 1.85 boylu biri olarak sıkıntı yaşamadım.

Sürüş

Motor ve Aktarma

Makyajlı Volkswagen CC Türkiye’ye 1.4 TSI 150 ve 2.0 TDI 184 beygirlik motorlarla gelirken test aracımızın 1.4 TSI 150’lik motoru bugün sadece CC’de değil, Volkswagen grubunun Audi, Skoda, Seat markalarınında da karşımıza çıkıyor. DSG şanzımanı da aynı şekilde her kadar sıkıntısız bilmesek de VW her yeni modelde DSG’yi biraz daha geliştirerek aslında şanzımanı biraz daha problemsiz hale getiriyor. Her iki motor seçeneğinde de DSG otomatik şanzıman tek opsiyonunuz. Bunu üzülerek söylemiyorum çünkü DSG hem şehir içindeki sürekli dur kalklarda hemde sollamalarda, motorun anlık tepkisi beklenen durumlarda mükemmel çalışıyor. Bugün piyasada BMW’in ZF şanzımanlarını ayrı bir köşede tutursak DSG’in eline su dökebilecek otomatik şanzıman yok diyebiliriz.

Performans

Oldukça yeterli. Gerçekten bu araçta 1.4lt’lik bir motordan beklenmedik bir performans olduğu bir gerçek. 1.4 litrelik elektronik kontrollü direk enjeksiyon teknolojisine sahip motor 1500-3500 devir aralığında 250 Nm güç üretirken 5000-6000 devir bandında 150 beygir güç üretiyor. Gaza yüklenmenizle birlikte kalkıştan itibaren gelen muazzam güç saniyeler içinde 140-150 gibi yüksek hızlara rahatça çıkmaya sağlıyor.

0-100 hızlanmasını 8.9 saniyede gerçekleştiren CC kendi sınıfındaki diğer birçok modelin aksine oldukça atak, çevik ve canlı hissettiriyor. Açıkcası arabaya binmeden iyi bir hızlanma eğrisi olacağını bekliyordum ancak golf hacthback kadar atik olması beni şaşırtan ve modeli çok beğenmemi sağlayan en büyük etken oldu.

Süspansiyon ve Yol Tutuş

Aracın arka süspansiyon sisteminde çok noktadan bağlantılı bağımsız helezonlar kullanılmış bu da aracın raylar üzerinde gidiyormuş hissi vermesini sağlamış. Günlük kullanım içinde çok sert olmayan bu süspansiyonlarda VW mühendisleri tam kıvamı bulmuşlar.

Limitte

Aracın bekletilerimin üzerinde viraj aldığı kuşkusuz bir gerçek. Çok çok zorladığım zamanlarda dahi bu kadar stabil olması onunla BMW 5 serisini ve hemen her türlü Citröen, Renault, Hyundai, Peugeot, Fiat, Nissan  modelini kolaylıkla arkada bırakabileceğiniz anlamına geliyor. Tek yapmanız gereken 235/45/R17 jantları saran lastiklerin ısınması için biraz yol almanız ve yeterli özgüvene sahip olmanız.

Donanım ve Fiyatlar

Alınır mı? Nasıl Alınır?

Volkswagen CC 1.4 TSI BMT 150 PS DSG Sportline donanım paketiyle 116.260 liradan satışa sunuluyor. Eğer 2.0 litrelik dizel üniteyi seçerseniz 175.318 liraya aynı donanım seçeneğinde çıkmış oluyorsunuz. Aradaki 60 bin tllik fiyat farkını yakıtla kapatmanız mümkün görünmezken performans anlamında da büyük bir gelişme yaşacanağı söylenemez.

n baz versiyon daha önce test ettiğim hiçbir arabada bu kadar çekici görünmemişti. Çünkü bir üst versiyon Exlusive için dahi 15 bin tlyi cebinizden çıkarmanız gerekiyor ki bu da test aracımız Sportline’da dahi birçok donanımın standart olarak sunulduğu düşünüldüğünde çok mantıklı gelmiyor. Elbette seçim sizin, ağanın eli tutulmaz…

+Artılar-Eksiler

Artılar; Performanslı motor, çevik ve rijit şasi, hızlı geçişler sunan DSG, başarılı süspansiyon, sürüş pozisyonu

Eksiler; XDS(Elektrikli kilitli diferansiyel) sisteminin olmaması sebebiyle viraj çıkışlarında yaşanan ‘Tork Steering’

Aynı fiyata biz ne alırdık?

Makyajlı CC o kadar iyi ki piyasaya çıktığı 2013 yılından bu yana kimse eline su dökemiyor ancak kasasının 2008’den beri aynı olduğu düşünüldüğünde sıfır almak yerine ikinci eldeki fiyatı 70-90 arasında modellere bakmak mantıklı olacaktır. İllede sıfır alıcam derseniz 6-18 ay arası bir süre bekleyip yepyeni bir kasaya sahip olacak ikinci jenerasyon CC’yi alabilirsiniz.

Sonuç

Sonuç olarak gerek performanslı motoruyla, gerek şasisiyle gerek donanımlarıyla, kısacası sonu gelmeyen artı özellikleriyle bizi şaşırtan şaşırtmakla kalmayıp ilk kez bir inceleme yazımızdan beş yıldız alan bir Volkswagen modeli CC. Onu sakin kullandığınızda bir Passat gibi olması, gaza yüklendiğinizde içindeki Scirrocco’yu çıkarması ise en çok beğendiğimiz yanı oldu. Bu kadar artı özellikli bir arabanın 1400 cclik vergi avantajlı bir motorla sunulması ise VW’nin Endüstri Mühensdislerinin ne kadar iyi çalıştığının bir göstergesi olsa gerek. Soğuk kış günlerine girdiğimiz şu zamanlarda dikkatli ve keyifli sürüşler dilerim.

Teknik Özellikler

Brand Volkswagen
Model Passat CC
Generation CC I (facelift 2012)
Engine 1.4 TSI (150 Hp) BMT DSGEdit data of this car
Doors 4Edit data of this car
Power 150 hp/5000 – 6000 rpm.Edit data of this car
Maximum speed 218 km/hEdit data of this car
Acceleration 0 – 100 km/h 8.9 secEdit data of this car
Fuel tank volume 70 lEdit data of this car
Year of putting into production 2015 yearEdit data of this car
Coupe type CoupeEdit data of this car
Seats 4/5Edit data of this car
Length 4802 mm.Edit data of this car
Width 1855 mm.Edit data of this car
Width including mirrors 2090 mm.Edit data of this car
Height 1417 mm.Edit data of this car
Wheelbase 2711 mm.Edit data of this car
Front track 1552 mm.Edit data of this car
Rear (Back) track 1559 mm.Edit data of this car
Ride height 124 mm.Edit data of this car
Minimum volume of Luggage (trunk) 532 lEdit data of this car
Position of engine Front, transverselyEdit data of this car
Engine displacement 1395 cm3 Edit data of this car
Torque 250 Nm/1500 – 3500 rpm.Edit data of this car
Fuel System Direct injectionEdit data of this car
Turbine TurbochargingEdit data of this car
Position of cylinders InlineEdit data of this car
Number of cylinders 4Edit data of this car
Number of valves per cylinder 4Edit data of this car
Fuel Type Petrol (Gasoline)Edit data of this car
Wheel Drive Front wheel driveEdit data of this car
Number of Gears (automatic transmission) 7 DSGEdit data of this car
Front brakes Ventilated discsEdit data of this car
Rear brakes DiscEdit data of this car
ABS yesEdit data of this car
Steering type Steering rackEdit data of this car
Power steering Electric SteeringEdit data of this car
Minimum turning circle (turning diameter) 11.4 mEdit data of this car
Fuel consumption (economy) – urban 6.9 l/100 km.Edit data of this car
Fuel consumption (economy) – extra urban 4.9 l/100 km.Edit data of this car
Fuel consumption (economy) – combined 5.6 l/100 km.Edit data of this car
Emission standard EURO VIEdit data of this car
CO2 emissions 131 – 128 g/kmEdit data of this car
Kerb Weight 1422 kg.Edit data of this car
Max. weight 1930 kg.Edit data of this car
Max. roof load 100 kg.Edit data of this car
Permitted trailer load with brakes (8%) 1700 kg.Edit data of this car
Permitted trailer load with brakes (12%) 1500 kg.Edit data of this car
Permitted trailer load without brakes 740 kg.Edit data of this car
Permitted towbar download 90 kg.Edit data of this car
Tire size 235/40 R18Edit data of this car
Wheel rims size 8 J x 18

Teknik Özellikler Kaynak: http://www.auto-data.net/en/

Fotoğraf Galerisi

Değerlendirme
Genel
Paylaş
Önceki İçerikMakyajlı Citröen C4 (N) İnceleme
Sonraki İçerikMakyajlı BMW 320i (F30) İnceleme
Araba bir ihtiyaç, her ne kadar arabadan arabaya bir çok şey değişse de iş satın almaya gelince iyinin sonu yok. Kendi bütçeniz hangisine elveriyorsa onu alıp keyifle binmeniz dileğiyle iyi yolculuklar dilerim.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here