Nissan Qashqai 2 İnceleme

Kışın kendini iyice gösterdiği şu günlerde kayakçılar da kayak takımlarını toparlayıp yola koyuldular bile. Uludağ, Erciyes, Kartalkaya ve Palandöken bu yılda kayakçılara sonsuz eğlence vaat ederken bir fırsat bulunca ben de bir yerlere kaçıcam dediğinizi duyar gibiyim. Yeni yılın ilk otomobil incelemesinde niye mi bunlardan bahsediyorum, çünkü bugün tüm bu dediklerimi büyük keyifle ve 2 çift Bridgestone Blizzak lastikle yapabilirsiniz. Nasıl mı? 127.700 liraya yeni bir Qashqai alarak(!). Keşke her şey böyle söylemek kadar kolay olsa. Artık 130 bin tlye yaklaşan fiyatıyla Qashqai hiç de kolay ulaşılan ve sadece “işimi görsün” diye alacağınız bir model değil. Peki Qashqai 2 nasıl? Hep birlikte testimizin ayrıntılarına geçelim.

Crossover segmentinin kurucusu model, ilk nesliyle o kadar tutuldu ki kafanızı nereye çevirirse iz çevirin bir tane görmemek elde değil. Modelin ikinci neslinin de geçtiğimiz aylarda piyasada yerini almasıyla birlikte, soluğu bir Pazar sabahı Nissan Baykoçlar bayisinde aldık. Aracın dış tasarımını incelememle birlikte bunun küçük makyaj operasyonu değil de kapsamlı bir yenileme olduğu ortadaydı. Burada bir kasa değişiminden bahsetmiyorum çünkü yeni Qashqai selefiyle aynı şasi üzerine şekillenmiş. Ancak yapılan iyileştirmelerle artık 67 mm daha uzun, 26 mm daha geniş ve 20 mm daha alçak. Elbette bu farklılıklar aracın sürüş hissine de doğrudan yansımış.

Yeni nesille birlikte dış tasarımda dinamikleşmeye gidilmiş. Eski modelin o cansızlığı, hantallığı, isteksizliği gitmiş de yerine dinamik görünüme sahip daha istekli bir araba gelmiş. Ona profilden baktınızda size âdeta gel birlikte uzun bir yola çıkıp şehrin gürültüsünden, bunaltıcı havasından, yorgunluğundan kaçalım diyor. İçeri geçtiğinizde de aynı ambiyans devam ediyor ve havadar kabin içinizi açan bir etki yaratıyor. Tüm bu konfor ve hâkimiyetin sağlanmasında yanal destekleri iyi ayarlanmış deri koltukların etkisi çok büyük.

Bu deri koltuklar sizi Megane RS’in Recaro koltukları kadar iyi sararken 7 serisinin koltuğu kadar da rahat
İniş-binişler sıkıntısız
Yeni Qashqai 20 litre daha geniş bir bagaj hacmi sunuyor
Biz biraz daha etli bir direksiyon isterdik

Arabayı kullanmaya başladığınızda ilk saniyeden itibaren 4377 mm uzunluğunda 2070 mm genişliğinde bir araba kullandığınızı hissediyorsunuz. Görüş açıları sorunsuz olan aracın kör nokta diyebileceğim bir noktası ise neredeyse yok. Yani bütün yol önünüze serilmiş gibi bir sürüş hissi var desem yanlış olmaz ki bu da zaten Qashqai’de sürüşü keyifli hale getiren temel etken oluyor. Biraz daha açmak gerekirse Qashqai artık daha büyük bir  crossover ve bunu aracı kullandığınız her saniye size yansıtıyor. Elbette boyutlarına rağmen manevra kabiliyeti yüksek ve genel olarak rahat ve yormayan bir sürüş karakteri sergiliyor. Qashqai’den büyük BMW X5, Mercedes GLS gibi büyük SUV sınıfındaki araçların dahi şehir içinde kullanıldığı günümüzde, model rakiplerine göre büyük bir avantaja sahip.

130’luk Renault motorundan Megane Coupe’deki gibi tork patlamaları beklemeyin

Yeni Qashqai Türkiye’de 1.2 115 beygir DIG-T turbo benzinli, 1.5 dci 110 beygir turbo dizel ve 1.6 dci 130 beygir turbo dizel olmak üzere üç farklı motor seçeneğiyle satışa sunuluyor. Test aracımızda 1.6 litre, 130 beygir ve 320nm tork üreten motor bulunuyor. Renault modellerinde görmeye alışık olduğumuz 130 beygirlik dizel ünite Megane Hatchback’deki gibi tork patlamalarına sebep olmuyor. Tam gaz hızlanmada dahi 100 km/h den sonra ivmelenme oldukça düşüyor dolayısıyla performans meraklılarını tatmin eden bir kullanım ortaya koyduğu da söylenemez. Ancak Qashqai’nin genel alıcı kitlesi düşünüldüğünde bu dizel ünite beklentileri karşılayacaktır.

Polo’ya göre çok, 1461 kilogramlık 130 beygirlik otomotik bir crossover’a göre az yakıyor
45 yanak mı? Qashqai’de mi? Dağcılardan ilk eksiyi aldı bile neyse ki yol tutuş harika

Ancak 1.2 115 beygirlik benzinli ünite ya da 110 beygirlik 1.5 dizel için aynı şeyi söyleyebileceğimi sanmıyorum. Qashqai 1461 kglık bir araç ve bugün onunla aynı ağırlıkta ve biraz daha pahalı bir Mini Countryman S 190 beygir ile sunulurken bu aracı 115 beygirlik benzinli motorla almak sürüş keyfini yok etmek anlamına geliyor. Bu anlamda Qashqai tarzında büyük crossoverların sadece performansı arttırmak ya da alıcı kitlesini değiştirmek amacıyla değil mevcut kullanıcılara da yüksek bir sürüş güvenliği vermek için de 150-160 beygir gücüne sahip olması gerektiğini söylemek yanlış olmaz. Zaten 1.2 benzinli Qashqainin 12.9 saniyelik 0-100 değeri de ne demek istediğimi açıklıyor.

Yeni dış tasarım özellikle platinum premium pack’de çok iyi

Test aracımız göreceli olarak performanslı 1.6 dizel motora sahip ve bir o kadar da az yakmayı başarabiliyor. Birçok zaman alıcı kitlesinin gözünden kaçan nokta ise kabin içindeki gürültü seviyesi. Arabayı alıp sürmeye geldiğinde kullancıyı doğrudan etkileyen faktörlerin başında rafinelik geliyor. Bu anlamda Qashqainin selefine göre epey yol katetiğini söyleyebilirim. Model oldukça sessiz çalışıyor ve şanzımanın  vites değiştirdiğini anlamak için gözünüzü sürekli yol bilgisayarı ekranında tutmanız gerek. Buradaki hızlanmayı elektrikli bir arabanın hızlanamasına benzetebilirim ki frenlerken de durum farklı değil yani burada ciddi bir durdurma kuvvetinden de bahsetmek yanlış olmaz. 80 km/h ile giderken yaptığım panik fren testinde bu kadar büyük bir araca hâkim olmanın aslında ne kadar kolay olduğunu ortaya koydu. “Tasarım, yakıt tüketimi, güvenlik gibi konularda Qashqai’nin elinin güçlü olması öne çımasındaki en büyük etken oluyor.”

Fiyatlara gelirsek Qashqai 1.2 benzinli baz versiyonuyla 74.450 tl den satışa sunuluyor. Benim tavsiyemse 90.600 tl lik 1.6 dizel motordan başlayarak Qashqai seçiminize başlamanız gerektiği, birisi donanım ve şanzıman mı dedi? Eğer test aracımızdaki gibi en dolu Qashqaiyi almaya kalkarsanız 127.700 tl gibi bir fiyat ödüyorsunuz ancak bu fiyata aldığınız Qashqai’de yok yok. Elbette Qashqai 2 gibi yenilikçi ve her türlü güvenlik ekipmanının standart olarak sunulduğu bir crossoverda donanım seçimi tamamiyle sizin zevkinize kalmış. CVT şanzımansa gelirsek tek kelimeyle kusursuz çalıştığını söylebilirim.

Vites değişiyor mu? Şanzıman bu soruyu sorduracak kadar iyi çalışıyor

Görünen o ki Qashqai yeni nesliyle selefinin izinden başı dik bir şekilde ilerliyor. Önümüzdeki yıllarda da “beklentileri karşılayan bir model” den söz açıldığında Qashqai’nin akla ilk gelen model olacağını gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Gelecek ay yeni bir modelle görüşmek üzere keyifli sürüşler dileriz.

Detaylı Teknik Özellikler

Marka Nissan
Model Qashqai
Nesil Qashqai II
Motor 1.6 dCi (130 Hp) CVTBu arabanın bilgilerini düzenle
Kapı 5Bu arabanın bilgilerini düzenle
Güç 130 bgBu arabanın bilgilerini düzenle
Maksimum sürat 183 km/saatBu arabanın bilgilerini düzenle
Hızlanma 0 – 100 km/saat 11.1 saniyeBu arabanın bilgilerini düzenle
Yakıt deposu hacmi 55 LtBu arabanın bilgilerini düzenle
Üretim başlangıç yılı 2013 yılBu arabanın bilgilerini düzenle
Kasa tipi SUVBu arabanın bilgilerini düzenle
Koltuk 5Bu arabanın bilgilerini düzenle
Uzunluk 4377 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Genişlik 1806 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Yükseklik 1590 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Dingil Mesafesi 2646 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Bagaj hacmi en az 430 LtBu arabanın bilgilerini düzenle
Bagaj hacmi en fazla 1598 LtBu arabanın bilgilerini düzenle
Motor pozisyonu Ön, enineBu arabanın bilgilerini düzenle
Motor hacmi 1598 cm3Bu arabanın bilgilerini düzenle
Tam güç devri 4000 dev/dakBu arabanın bilgilerini düzenle
Tork 320/1750 NmBu arabanın bilgilerini düzenle
Yakıt Sistemi Dizel – CommonrailBu arabanın bilgilerini düzenle
Türbin Turbo kompresör / IntercoolerBu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir pozisyonu InlineBu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir Adedi 4Bu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir başına düşen valf 4Bu arabanın bilgilerini düzenle
Yakıt Tipi DizelBu arabanın bilgilerini düzenle
Çekiş ÖnBu arabanın bilgilerini düzenle
Vites sayısı (otomatik şanzıman) CVTBu arabanın bilgilerini düzenle
Ön süspansiyon Bağımsız,Mcpherson dengeliyici yayBu arabanın bilgilerini düzenle
Arka süspansiyon Yarı bağımsız, yayBu arabanın bilgilerini düzenle
Ön frenler Hava soğutmalı disklerBu arabanın bilgilerini düzenle
Arka frenler DiskBu arabanın bilgilerini düzenle
ABS EvetBu arabanın bilgilerini düzenle
Direksiyon tipi Direksiyon kutusuBu arabanın bilgilerini düzenle
Direksiyon Elektrik DireksiyonBu arabanın bilgilerini düzenle
En az dönüş açısı 10.8 mBu arabanın bilgilerini düzenle
Şehir içi yakıt tüketimi 5.3 Lt/100 kmBu arabanın bilgilerini düzenle
Şehir dışı yakıt tüketimi 4.2 Lt/100 kmBu arabanın bilgilerini düzenle
Ortalama yakıt tüketimi 4.6 Lt/100 kmBu arabanın bilgilerini düzenle
Emisyon Standardı EURO VBu arabanın bilgilerini düzenle
CO2 Emisyonları 119 g/kmBu arabanın bilgilerini düzenle
Ağırlık 1461 KgBu arabanın bilgilerini düzenle
Maksimum ağırlık 2005 KgBu arabanın bilgilerini düzenle
Lastik boyutu 215/65 R16; 215/60 R17; 225/45 R19Bu arabanın bilgilerini düzenle
Jant Boyutu R16; R17; R19

Fotoğraf Galerisi

Değerlendirme
Genel
Paylaş
Önceki İçerikMini Cooper Countryman S İnceleme Bölüm 2
Sonraki İçerikRenault Clio 4 İnceleme
Araba bir ihtiyaç, her ne kadar arabadan arabaya bir çok şey değişse de iş satın almaya gelince iyinin sonu yok. Kendi bütçeniz hangisine elveriyorsa onu alıp keyifle binmeniz dileğiyle iyi yolculuklar dilerim.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here