Fiat 500 İnceleme

Bu seferki incelememizde diğerlerinden farklı olarak küçük sınıf bir otomobille birlikteyiz. 2007 yılında piyasaya sürüldüğünden bu yana otomobil dünyası için tarz kelimesini adeta yeniden tanımlayan Fiat 500 gelecek yılla birlikte bir makyaj operasyonuna girecek, hatta son günlerde makyajlı 500’ün fotoğrafları yayınlanmaya başladı bile. Ama biz fotoğraf makinemizi aldık ve makyajdan önce bu geçtiğimiz sekiz yılda 500’ün kendine neler kattığını görmek için bu sevimli Fiat’a atladık, klimayı açtık ve sıcaktan kavrulduğumuz bu yaz günlerinde Mogan Gölü’nün yolunu tuttuk. 500 ailesinin en küçüğüyle gerçekleştirdiğimiz bu testin ayrıntılarına geçelim.

Tasarım

Dış Tasarımda; önden bakıldığında 500 ailesinin diğer üyeleriyle neredeyse aynı far grubu ve ön ızgara panelleri hemen kendini belli ediyor. Düz bir bel çizgisine sahip 500 arkadaysa ailenin diğer üyelerinden farklı ama bir o kadar da kült bir tasarıma sahip. R16 jantlar modelin Cult paket olduğunu ve diğer 500’lere göre yere daha sağlam bastığını gösteriyor, jantların modele çok iyi uyum sağladığını ve bir o kadar da şık durduğunu söylemeliyim.

İç Tasarımda; İçe geçtiğinizde bir renk cümbüşü sizi karşılıyor, krem direksiyon kendinizi iyi hissetmenizi sağlarken, açık mavi ön panel araçtaki opsiyonel cam tavanla birleşince aracı fazlasıyla havadar hissettiriyor ve böyle havadar kabin belli bir süre sonra küçük sınıf bir araçta olduğunuzu unutturmaya başlıyor. Kullanılan malzeme kalitesi yeterli düzeyde, radyo ve havalandırma kontrollerine ise ulaşım sorunsuz. Tabiki de böyle bir iç mekan, sadece cult pakette sunuluyor. Paketin fiyatı biraz tuzlu olsa da paketle birlikte gelen koltuklar arabanın içine oturur oturmaz kendinizi iyi hissetmenizi sağlıyor.

Kullanılabilirlik

Tüketim

500’ün stil sahibi bir araç olduğunu ve sevimli göründüğünden bahsettik ancak her şeyden önce Fiat 500 bir şehir aracı diğer havalı arabalar gibi çok yakma şansı yok. Test sırasında sakin bir kullanımda 5.5 litre tüketim verisi elde ettik. Buna karşın motor 1.2 litre ve bu her zaman düşük tüketim anlamına gelmiyor. Kepekli yokuşunu çıkarken terlemeye başlayan 500 burada 8.5 litreleri gördü. Elbette bu çok istisna bir durum ve bu sevileri görmek için adeta çabalamanız gerekiyor. Kısacası 500 karma bir kullanımda 6-6.5 litre seviyelerinde yakan ve dizele ihtiyacınız olmadığını gösteren bir tutum ortaya koydu.

İç hacim ve ergonomi

500’ün ön koltuklarda koltuk yükseklik ayarı bulunurken ve benim gibi 1.85’e yakın bir yetişkin bile kendini rahat hissederken arka taraf için aynı şeyi söylemek zor, daha çok çocuklar için daha uygun olan bu bölüm bagaja sığmayan eşyalarınız için bire bir şayet bagajın fotoğraflardan da anlaşılacağı üzere çok cüretkar bir hacim sunduğu söylenemez.

Sürüş

Motor ve Aktarma

Bizi takip edenler iyi bilirler normalde bu başlık altında kaputun altında neler olduğunu gösteren bir fotoğraf olması gerekirdi. Açık konuşmak gerekirse bu kelimeler 500’e o kadar uzak ki fotoğraf çekimi sırasında kaputu açmak aklımızın ucundan  bile geçmedi ve çekmeyi unuttuğumuzu da sizlere bu yazıyı yazarken fark ettim. Neyseki gaz pedalıyla ilgili fazlasıyla bilgi sahibiyiz.

Motora gelecek olursak; Fiat 500 Türkiye’de 0.9 twinair 105 beygir ve test aracımızdaki 1.2 atmosferik 69 beygir olmak üzere iki farklı benzinli motor seçeneğiyle sunuluyor. Test aracımızdaki 1.2 atmosferik motor 5 ileri dualogic otomatik şanzımanla kombine edilmiş 3000 d/dk da 102 nm tork 5500 d/dk da 69 beygir güç üretiyor. 500 0’dan 100’e hızlanırken hiç acele etmiyor ve 12.9 saniyeye ihtiyaç duyuyor ve maksimum hızı ise 170 km/h.

Performans

Aslına bakarsanız testen önce Fiat 500’ün performans değerlerine kağıt üzerinde baktım. 69 beygir motor gücü ve 12,9 saniyelik 0-100 değeri sürdüğüm en yavaş araba olduğunu gösterse de günlük hayatta o kadar da kötü değil. Özellikle yukarıda bahsettiğim gibi Konya yolunda gerçekleştirdiğimiz testte kepekli yokuşuna 110-120km/h hızla gelirken sonra sağ şeride geçip tam yokuşun ortasında 60’a kadar indim. Sonra tekrardan hızlanmak istediğimde vites düşürüp gaz pedalını zemine yapıştırdığımda clima açık ve araçta 3 kişi olmasına rağmen tekrardan 90-100 ‘e çıktı ve bu tarz araçtan beklenileni yaparak 69 beygirin göründüğü kadar güçsüz olmadığını ortaya koydu ve asıl önemli olan performans anlamında bizden geçer not aldı. 867 kilogramlık ağırlığın da bunda büyük etkisi olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Süspansiyon ve Yol Tutuş

Aracın arka süspansiyon sisteminde torsiyon çubuğu kullanılmış ve bu sebeple viraj performasından çok bir şey beklemek yanlış olur. Tasarım bölümünde arabaya jantların ne kadar yakıştığından bahsetmiştik, aracın üzerindeki 195/45 R16 lastikler kısa yanak mesafeleri sebebiyle özellikle bozuk yollarda araç sert hissettiyor ve bu durum yol konforunu olumsuz etkiliyor. Öte yandan orta konsoldan erişebileceğiniz ‘City modu’ aracın direksiyon hissini şehir içi kullanımına uygun olarak yumuşatıyor.  Fiat 500 genel olarak şehir içi kullanıma uygun dizayn edilmiş ve saate 100-110 kilometreyi geçtikten sonra kendini ait olmadığı bölgelerde hissediyor. Size bu hissi vermesinde hızın yükselmesiyle artan yol-rüzgar-motor gürültüsünün etkisi var diyebilirim.

Limitte

Arka süspansiyonda torsiyon çubuğu olan bir arabanın limitini bulmaya çalışmak evde elektrikler varken mum yakmaya benziyor, viraja biraz hızlı girerseniz önden kayacağını bildiğiniz için en iyisi denemeyip arabadakileri huzursuz etmeyim diyorsunuz ve bundan dolayı  Anti Slip Regulator Fiat 500’de en az kullanılan menü tuşu olsa gerek.

Donanım ve fiyatlar

Fiat 500 Lounge paketiyle birlikte 53.900 tl lik başlangıç fiyatıyla otomatik vitesle birlikte sunuluyor. Opsiyon listesindeki cam tavan, R 16 jantlar ve otomatik klima gibi özelliklerin içinde bulunduğu Cult paketi alırsanız fiyat test aracımızda olduğu gibi 58.400 tl oluyor.

+Artılar-Eksiler

Artılar; 1-) İconik görünüm 2-) Şehir içinde kolay manevra ve kullanım 3-) Havadar iç mekan

Eksiler; 1-)Fiyat 2-) Sınırlı performans 3-) Düşük yol konforu

Alınır mı? Nasıl Alınır?

Eğer “tarz” kelimesinin anlamını tam olarak veren küçük sınıf bir araba istiyorsanız Fiat 500 aradığınız model. Nasıl alınır sorusuna gelirsek, ilk olarak 5 ileri Dualogic otomatik şanzımanın kusursuz çalıştığını ve bunu yaparken tüketimi çok arttırmadığını söylemek isterim.  Öte yandan manuel istiyorsanız size 0.9 twinair motoru öneririm. Bu 0.9 litrelik yeni nesil bir motor ve test aracımızdaki 1.2 atmosferik üniteye göre daha iyi bir performans ortaya koyuyor. Makyajlı versiyonun yolda olması sebebiyle Fiat 500 Türkiye’ye bir sınırlı motor ve paket seçeneğiyle geliyor. Biraz bekleyip makyajlı versiyonu almak en mantıklısı gibi gözükürken, yeni versiyonla birlikte bu fiyatların artacağını da söyleyebilirim.

Sonuç

İtalya’da üretilen Fiat 500 ailesinin en küçüğü ile harika bir test gerçekleştirdik. Testimiz boyunca dikkatleri üzerine çeken Fiat 500, bir kez daha ikon otomobil kavramını bize gösterdi. Bununla da kalmayıp otomatik şanzımanlı 1.2 litrelik motoruyla yeterli performansı sunarken bunu tüketimi 6-6.5 litrelerde tutarak yaptı. Genel olarak hemen her şeyin küçük olduğu bir otomobilde fiyatın bu kadar artması ise 500’ün en büyük eksisi, bugün 53 bin tl ye bir Opel Astra almak mümkün ve tamamiyle farklı bir sınıfa atlayacağınızı belirtmek isterim. Ancak yazımın en başında belirttiğim gibi 500 ‘tarz’ için , ‘retro görünüm’ için, ‘ikon’ olmak için yapılmış bir araba ve bunu dış tasarımından da net bir şekilde görebiliyorsunuz. Dolayısla bu kavramları istemek fiyatı görmezden gelmek için de bir numaralı şey. Makyajlı yeni modeli beklediğimiz bu günlerde size şu ana kadarki en kapsamlı inceleme yazımı da yazmış oluyorum. Otomobillerinizle sıcak yaz günlerinin keyfini çıkarmanız dileğiyle…

Test Notu : 

Teknik Özellikler

Marka Fiat
Model 500
Nesil Yeni 500 
Motor 1.2 (69 Hp) EasyPowerBu arabanın bilgilerini düzenle
Kapı 3Bu arabanın bilgilerini düzenle
Güç 69 bgBu arabanın bilgilerini düzenle
Maksimum sürat 160 km/saatBu arabanın bilgilerini düzenle
Hızlanma 0 – 100 km/saat 12.9 saniyeBu arabanın bilgilerini düzenle
Yakıt deposu hacmi 35/30.5 LtBu arabanın bilgilerini düzenle
Üretim başlangıç yılı 2015 yılBu arabanın bilgilerini düzenle
Kasa tipi HatchbackBu arabanın bilgilerini düzenle
Koltuk 4Bu arabanın bilgilerini düzenle
Uzunluk 3571 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Genişlik 1627 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
aynalar dahil genişlik 1893 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Yükseklik 1488 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Dingil Mesafesi 2300 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Ön tekerlek izi 1413 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Arka tekerlek izi 1407 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Bagaj hacmi en az 185 LtBu arabanın bilgilerini düzenle
Motor pozisyonu Ön, enineBu arabanın bilgilerini düzenle
Motor hacmi 1242 cm3Bu arabanın bilgilerini düzenle
Tam güç devri 5500 dev/dakBu arabanın bilgilerini düzenle
Tork 102/3000 NmBu arabanın bilgilerini düzenle
Yakıt Sistemi Çok noktalı enjeksiyonBu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir pozisyonu InlineBu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir Adedi 4Bu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir çapı 70.8 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir içi vuruş 78.9 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Sıkıştırma oranı 11.1Bu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir başına düşen valf 4Bu arabanın bilgilerini düzenle
Yakıt Tipi Benzin / LPGBu arabanın bilgilerini düzenle
Çekiş ÖnBu arabanın bilgilerini düzenle
Vites sayısı (Otomatik şanzıman) 5Bu arabanın bilgilerini düzenle
Ön süspansiyon Bağımsız tip McPhersonBu arabanın bilgilerini düzenle
Arka süspansiyon Torsiyon Çubuğu
Ön frenler DiskBu arabanın bilgilerini düzenle
Arka frenler DavlumbazBu arabanın bilgilerini düzenle
ABS EvetBu arabanın bilgilerini düzenle
Direksiyon tipi Direksiyon kutusuBu arabanın bilgilerini düzenle
En az dönüş açısı 9.3 mBu arabanın bilgilerini düzenle
Şehir içi yakıt tüketimi 6.3/8.1 Lt/100 kmBu arabanın bilgilerini düzenle
Şehir dışı yakıt tüketimi 4.3/5.5 Lt/100 kmBu arabanın bilgilerini düzenle
Ortalama yakıt tüketimi 5.0/6.5 Lt/100 kmBu arabanın bilgilerini düzenle
Emisyon Standardı EURO VIBu arabanın bilgilerini düzenle
CO2 Emisyonları 117/104 g/kmBu arabanın bilgilerini düzenle
Ağırlık 865 KgBu arabanın bilgilerini düzenle
Frenli treyler yükü (12%) 800 KgBu arabanın bilgilerini düzenle
Frensiz treyler yükü 400 KgBu arabanın bilgilerini düzenle
Lastik boyutu 195/45 R16
Jant Boyutu R14; R15, R16

 

Fiat 500 Fotoğraf Galerisi

Değerlendirme
Genel
Paylaş
Önceki İçerikJeep Renegade İnceleme
Sonraki İçerikFirst Drive- Volkswagen Golf
Araba bir ihtiyaç, her ne kadar arabadan arabaya bir çok şey değişse de iş satın almaya gelince iyinin sonu yok. Kendi bütçeniz hangisine elveriyorsa onu alıp keyifle binmeniz dileğiyle iyi yolculuklar dilerim.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here