Yeni S4 sport orta sınıfta başı çekmek istiyor. Jaguar XE S ve Mercedes-AMG C43 geri çekilmek zorunda mı?

Üç litrenin altı silindirle eşleşmesi günümüz orta sınıfının durumunu güncel durumunu ortaya koyuyor. Audi yeni S4 ile motor beslemesi olarak turboyu kullanmaya başlıyor. Böylece eski kompresörlü ünite de tarihe karışmış oluyor. Audi S4’de tek turboya yer verirken Mercedes C43’de çift turboya yer veriyor. Jaguar ise 1.5 yıldır ürettiği ve güvendiği top modelinde kompresörü motor beslemesi olarak kullanıyor. Kompresör sistemini kullanan Jaguar diğer modellerden düşük gaz tepkisi süresiyle ayrılmayı başarıyor.

Gerçekten de jaguar XE S’ in V6’sı karşılaştırmadaki diğer modellerle kıyaslandığında öne çıkıyor ve dikkatleri üstüne çekmesini biliyor. Üst devir bantlarına isteklice çıkan sportif motor bu devirlerde kulakların pasını silen şarkılarını söylemesini de iyi biliyor. Düzenli gelen tork 4500 rpm’de maksimuma ulaşıyor. Jaguar’ın bu anlamda diğer modellerle kıyaslandığında bambaşka hissettirdiğini söyleyebilirim. Audi ve Mercedes ise turboda kalmakta kararlı ancak turbo gecikmesi konusunun onlar için artık eski hikayelerde kaldığı söylenebilir.

Jaguar’ın V6’sı 6500 rpm’de 340 beygir güç, 4500 rpm’de 450 Nm tork üretiyor. 0-200 km/h hızlanma : 19,5 saniye

 

Audi yeni S4’le kompresöre elveda diyor. Selefi gibi 3.0 litrelik V6 olan yeni motor 5400-6400 rpm arasında 354 beygir güç, 1700 rpm’den başlayarak 4500 rpm’e kadar 500Nm maksimum güç üretiyor. 0-200 km/h hızlanma : 17,6 saniye

Grubun en güçlüsü C43’ün 3.0 litrelik V6’sı ise 5500-6000 rpm arasında 367 beygir güç ve çift turbonunun da etkisiyle 2000-4200 rpm arasında tam 520 Nm tork üretiyor. Model gücünü geleneksel arkadan itişin aksine dört tekerleğine birden aktarıyor. Sonuç, 0-200 km/h hızlanma sadece 17,2 saniye.

Sürpriz Audi’de, modelin rakiplerine göre daha büyük boyutlara sahip olması oldukça tatmin edici. En azından teoride ek bagaj alanına ihtiyaç duyup Mercedes almak isteyenler stationwagona bakmak zorunda olacaklar.

Jaguar arkadan itişli ve alüminyum bir karosere sahip olsa da 4×4 Mercedes’den birkaç kilo daha ağır ve quattro Audi’den sadece 25 kilo daha hafif. Bu ağırlık Jaguar’a 0-100 de yarım saniye, 0-200’de iki saniye kayıp olarak geri dönüyor. Ancak modelin diğer özelikleri Güney Almanyalı diğer iki rakibi kadar iyi.

Elbette düzlük hızlanmaları ayrı bir köşede dursun İngiliz centilmenin viraj performansı tostun içerisindeki çedar kıvamında.

Jaguar’da Daha İyi kontrol ve Yüksek Sürüş Keyfi

Modelin sürüş özellikleri oldukça üst düzeyde. Özellikle viraj performansı ve çevikliği oldukça üst düzeyde. Bu öznel bir konu değil, ilk hızlı girdiğimiz virajda bunu gösteriyor ve hafif bir şekilde önden kaymayı da yok edebiliyor. Bu ve buna benzer birçok şeyse Jaguar’ın tork dağılımı sisteminin bir getirisi. Temel olarak virajda Esp’yi kontrol ederek patinajı engelliyor. Bunun yanı sıra XE S kaya sertliğinde bir araba da değil, hatta oldukça konforlu; sonuç mu?, konfor ve dinamizmi bir cadde otomobilinde elde etmek imkansız değilmiş.

Mercedes-AMG ise açık ara sert. Daha ilk metrelerden konfor moddaki Mercedesimiz kaya gibi sert, sıkı ve gergin hissettiriyor. Sport modda ise direksiyon, motor, sürüş stili bir anda daha canlı ve ciddi olmaya başlıyor. Direksiyon hissiyatı ve geri bildirimi mükemmel seviyeye ulaşıyor. Çift turbolu V6 açık ara daha güçlü. Hiç şüphe yok ki C43 bu testin en sportif modeli. Dört tekerlekten gelen güç şaşırtıcı bir şekilde çok.

Audi’ye gelecek olursak test aracımız birbirinin aynısı dört Hankook tekerleğe sahip. R18 olup 245 mm genişliğe sahip tekerlekler opsiyonel R19 olarak da alınabiliyor. Ağırlık dağılımı 60:40 olan modelde 1350 Euro karşılığında spor diferansiyele sahip olabiliyorsunuz. Böylece S4’un önden kaymasının da önüne geçmiş oluyorsunuz. 1000 euro karşılığında ise altı düz tasarıma sahip spor direksiyona sahip olabilirsiniz. Model bir domuz gibi hızlı ve dört tekerlekten çekiş sistemi sayesinde sıradışı bir şekilde stabil.

Bu kadar sıradışı bir sürüşe sahip bir Audi’de içeri geçtiğimizde, arka kısımda bir değişiklik göremiyoruz. Önde ise koltukları 1,4 TFSI koltuklarıyla değiştirdiğiniz taktirde o bildiğimiz düz A4. Belkide Audi bu farklılık yaratıcı detayları RS4’de kullanmak üzere saklıyordur. Jaguarda da durum pek farklı sayılmaz. Kırmızı fren kaliperlerini ve birkaç bir şeyi görmezsek o da sıradan bir XE.

Peki bu üçlü günlük kullanımda nasıl? Audi’nin kokpiti oldukça iyi, MMI multimeyda sistemi üzerinden birçok şeyi değiştirebilirken sanal kokpit opsiyonu 250 euro ekstra ücrete sunuluyor. Bu opsiyon geleneksel göstergeleri navigasyonun ve birçok dijital enstrumanin bulunduğu ekranlarla değiştiriyor.  Spor koltuklarsa S4’de standart olarak sunuluyor.

Amg C43 test aracımızda ise 2321 euroluk amg spor koltuk opsiyonu seçilmiş durumda. Gerçekten bu koltuklar sizi mükemmel sarıyor. Bilgilendirme ekranı, dokunmatik tuş takımı üzerinden kontrol ediliyor.  Bu ana ekran üzerinden otomobille ilgili tüm bilgileri görüntüleyebiliyorsunuz. Jaguarda ise daha ucuz malzemeler ve yaygın plastik kullanımı göze çarpıyor. Navigasyon sistemi de oldukça ağır çalışıyor.

Opsionel spor differensiyel S4’u öne çıkarıyor. Sonuç olarak sürüş özellikleri ve diğer birçok diğer şeyle Audi S4 ipi göğüsleyen oluyor.

Makale almanca orijinalinden (Autobild) Türkçeye çevrilmiştir.

Orijinal Dergi Metni: AutoBild Sport Cars Magazine

Fotoğraf Galerisi

Kaynakça

Audi S4 Jaguar XE S Mercedes Amg C 43 Test. (2017, Januar 10). Retrieved from AutoBild: http://www.autobild.de/artikel/audi-s4-jaguar-xe-s-mercedes-amg-c-43-test-11109045.html

Es Geht Voran. (2017, Januar 10). Retrieved from AutoBild: https://www.flickr.com/photos/dedethecollector/sets/72157674935956812/

Paylaş
Önceki İçerikMakyajlı BMW 320i (F30) İnceleme
Sonraki İçerikMakyajlı BMW 116d (F20) İnceleme
Araba bir ihtiyaç, her ne kadar arabadan arabaya bir çok şey değişse de iş satın almaya gelince iyinin sonu yok. Kendi bütçeniz hangisine elveriyorsa onu alıp keyifle binmeniz dileğiyle iyi yolculuklar dilerim.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here