Ana Sayfa İncelemeler Mini Cooper Countryman S İnceleme

Mini Cooper Countryman S İnceleme

Değerli okurlarımız uzun süredir inceleme yazısı yazamamanın verdiği istekle ve yaptığımız 320d x drive Msport tarzındaki performanslı otomobillerden sonra artan beklentimizle bu sefer Mini Cooper Countryman S’in içindeyiz. Mini ailesinin en geniş hacimlisi olan modele ‘mini’ diyebilmek gerçekten zor. Model 2011 yılında piyasaya sürüldü. İlk ortaya çıkışından itibaren boyutları ve bu boyutların ‘Mini’ ye uygunluğu açısından bir çok eleştirinin hedefi olsa da başta ülkemiz olmak üzere diğer ülkelerdeki başarılı satış rakamları modelin ne kadar beğenildiğini ortaya koydu. Bizim için de durum farklı olmadı ve ilk sürüşten sonra araçtan inerken onu çok özleyeceğimizi fark ettik, ee durur muyuz, aldık elimize kameramızı şu ana kadarki en uzun videomuzu çektik. Yazının sonundaki video için keyifli seyirler diliyor ve bu ‘mini’ testin ayrıntılarına geçiyoruz.

Dış tasarımda; S versiyona sahip olan test aracımız diğer Countrymanlerden daha farklı ve agresif gözüküyor. Arkada tek egzozsun yerini almış bir çift krom egzoz, daha geniş altı crom kaplı sportif  tampon ve genişlemiş çamurluklar ilk bakışta göze çarpanlar bunun yanında tavan çıtaları ve rüzgarlık aracı şık gösteren diğer detaylar olmuş. Önden bakıldığında ise kabarık opsiyon listesinin yansımalarını görmek mümkün özellikle siyah arka planlı aktif bi-xenon farlar ve  krom kaplamalı geniş ön ızgara geniş ön ızgara aracı premimum gösterirken bahsetmeden geçemiyeceğim 18’inclik siyah turbo jantlar modelin siyaha bürünmüş karakterini tamamlıyor.

İç tasarımda; İç tasarım dışarıya kıyasla oldukça sıradan, mini ailesinin diğer üyelerinden görmeye alışık olduğumuz iç mekanda aracın ‘S’ olduğunu bile gösteren çok ifade yok. Buradan kastım araç içeride dışarıda olduğunu gibi ben ‘S’im diye bağırmıyor. Ancak opsiyonel deri koltuklar sizi mükemmel sarıyor ve işte o zaman sıradan bir Counrtyman’de oturmadığınızı anlıyorsunuz. Kapı eşikleri ve vites topuzu ise ben 184 beygire sahibim diyen ve kaputun altındaki ile ilgili bilgi veren detaylar.

 

Aracın 1.6 litrelik turbo motoru agresif kullanımlarda 10 litreleri rahatlıkla geçebiliyor. Ben yüksek devir bandında(sport modda) agresif kullanımda 12.2L/100km gibi bir değer elde ettim. Şayet siz Countryman S ‘in 184 beygirini her daim kullananlardan olmayacaksanız bu verileri sehir içi 8-8.5 şehir dışı 7-7.5 litrelere indirebilmek mümkün.

 

İşte countrymanin en cüretkar olduğu alan şayet araç o kadar genişki sokakta park ederken kendinizi yolu kapatmış gibi hissediyorsunuz ve bu iç hacme mükemmel bir şekilde yansıyor. İçeride önde ve arkada fazlasıyla alan mevcut ve çift sunroofunda etkisiyle araç çok havadar hissettiriyor. Arkaya geçtiğimde yine aynı şekilde baş ve diz mesafesinin fazlasıyla yeterli olduğunu söylebilirim. Bagajda, c segmenti hatchback bir aracın bagajı kadar yer var yani beklentilerinizi karşılayacağını söyleyebilirim.

 

Mini Cooper Countryman Türkiye’de 3 farklı motor seçeneğiyle sunuluyor. Bunlar 1.6 112 beygir atmosferik benzinli, 1.6 115 beygir turbo dizel ve test aracımızdaki gibi S versiyonu ile alabileceğiniz 1.6 184 beygir turbo benzinli. Test aracımızdaki 1.6 turboşarjlı benzinli motor aslında yeni bir motor değil. PSA grubu ve BMW ortaklığıyla yıllardır üretiliyor ve DS3-DS4-DS5-308-RCZ- gibi birçok modelde kendini kanıtlamış bir motor.  Daha öncesinde birçok BMW modellerinde de kullanılan 6 ileri tam otomatik şanzıman ve dördüncü nesil HALDEX 4×4 sistemiyle motorun gücü R18 Bridgestone Potenza lastiklere aktarılıyor. Motor 1600-5000 devir aralığında 240 nm tork(overboost ile 260) 5500devir/dk da 184 beygir güç üretiyor ve  ve 0-100 hızlanmasını 8.3 saniyede tamamlıyor.  Aracın son hızı ise 205 km/h. Belki bu değerler çok abartılı durmayabilir ancak yukarıda bahsettiğim gibi kendini daha önce sayısız modelde kanıtlamış bir motor-aktarma kombinasyonuyla kullanıldığında kağıt üzerinde olmasa da gerçek hayatta harika işler çıkarabiliyor.

Evet sonunda benim araçtan en çok keyif aldığım kısma geldik. Performans anlamında aracın eli oldukça güçlü 184 beygirlik motor aracı tam anlamıyla sürüş makinesi haline getiriyor. 0’dan 100’e 8 saniyede hızlanmasından sonra 160-170 lere kadar soluksuz çıkıyor size 1480 kglık neredeyse SUV büyüklüğünde bir modelde olduğunuzu hissetirmiyor.

 

Aracın arka süspansiyon sisteminde bağımsız çok bağlantılı aks kullanılmış. Buna All4 dört tekerlekten çekiş sistemi de eklenince araç yola adeta yapışıyor. Burada değinmek istediğim nokta direksiyonun oldukça hissi olması, MINI burada elektrik destekli bir direksiyon yerine geleneksel bir hidrolik direksiyon kullanmış ve bu sürüş keyfini kelimelerle ifade edilmeyecek kadar arttırıyor.

Aracın limitlerini bulmak gerçekten zor. Test sırasında önümde virajı görüyorum frene basmak yerine hızımı koruyorum, direksiyon açısı viraj girişinde git gide artıyor ve bu sırada arkadaki bağımsız çok kollu bağlantıların aracın ALL4 sistemi ve 225/45 R18 Bridstone Potenza lastiklerle birlikte aracı yolda tutmak için büyük bir çaba sarfettini bilsem bile kesinlikle bir kopma yaşamıyorum ve adeta slot racer adasıyla virajdan çıkıyorum. Eğer benim gibi gerçekten tamam ama nereye kadar böyle bir yerde kopması lazım diyenlerdenseniz şunu söylemem lazım ki, sadace limitleri görmek amacıyla BMW M3’in dahi radara yakalanmamak için yavaşladığı hızlarda viraja girerseniz, direksiyon sağolsun aracın limitlerinin üzerine çıktığınızı size aynı saniye içinde bildiriyor ve aracın önden mi yoksa arkadan mı kayacağını kestirebiliyorsunuz eğer ESP OFF konumda kullanmıyorsanız biraz da frenin yardımıyla durumu toparlayabiliyorsunuz.

 

Mini Cooper Counrtyman’nin 1.6 dizel 112 beygirlik  Türkiye’deki başlangıç fiyatı  101.277 tl.  Eğer test aracımız gibi S versiyonu alırsanız ekstra 20 bin tl ödemeniz gerekiyor ki bu durumda fiyat  120.714tl oluyor. Ancak test aracımızda krom paket, black paket ve benzeri içinde R18 lik jantları, deri koltukları, adaptif farları bulunduran bir çok opsiyonel donanım olduğunu da belirtmek isterim. Yani 12o.000 tlnin ne kadar üzerine çıkacağınız size kalmış.

 

Artılar; Bu kısımdaki artılar bölümünü yazı genelinde yeterince anlattığımı düşünüyorum, ee hiç eksisi yok mu derseniz elbette var. Eksiler 1-) Pedalların tepkilerinin çok iyi olduğu söylenemez özellikle fren alışkanlık gerektiriyor. 2-) 6 ileri şanzuman problemsiz bir ünite olsa da artık eskidi ve çift kavramalı bir şanzıman motorun tepki süresini de kısaltacaktır. 3-) Yukarıda bahsettiğim ve virajlarda harikalar yaratan direksiyon şehir içinde özellikle park manevraları sırasında kamyon çevirdiğinizi düşünmenize sebep oluyor. Bir direksiyon sertlik ayarı araçta harikalar yaratabilir.

 

Kesinlikle. Nasıl mı alınır, öncelikle atmosferik benzinliden kesinlikle uzak durun. 1.6 115 beygirlik benzinli motor aracı taşımakta zorluk yaşıyor ve tüketim değerleride ‘S’ den aşağı kalır değil. Eğer Counrtyman almaktaki amacınız geniş hacimli ayakları yere sağlam basan bir model almaksa ve performans beklentiniz yoksa sadece az yaksın istiyorsanız dizel motor size uygun. Şayet siz hem premimum olsun hem tarz gözüksün motoruyla BMW 320i yi aratmasın diyen biriyseniz Countryman S sizin aradığınız model. Özellikle bugün piyasada ‘S’ ile aynı fiyata satılan arabaların piyasadaki sayısının fazlalığını gördükten sonra ‘S’ size daha mantıklı gelmeye başlıyor ve arabanın içinde kendinizi çok özel hissetmeye başlıyorsunuz.  ‘S’ almaya karar verdikten sonra kabarık bir opsiyon listesi sizi bekliyor, birisi olmazsa olmazlar mı dedi hemen söyleyim : Bi-xenon , ALL4 sistemi ve deri koltuklar.

 

Mini testinin şu ana kadar yaptığım en keyifli testlerden biri olduğu çok dürüst bir biçimde söyleyebilirim. Bunun başlı sebebi ise sizin bir arabadan istediğiniz her şeyi sunuyor olması; 1.6 litrenin vergi avantajı, geniş iç hacim, premimum consept ve uygun fiyat elbette tüketim hariç.  Zaten tüketimi bu derece önemsiyorsanız gidip 320 dizel alın. Ancak daha önceki 320d testinde bu iki arabayı yan yana getirme imkanım oldu ve o zaman anladım ki ‘MINI’ resmen canlıymış gibi “ben Miniyim beni alırsan neredeyse yarı fiyatına aynı performansta daha dikkat çeken bir arabaya sahip olursun diye bağırıyordu”

 Teknik Özellikler

Marka Mini
Model Countryman
Nesil Countryman (R60)
Motor Cooper S 1.6 (184 Hp) ALL4 AutomaricBu arabanın bilgilerini düzenle
Kapı 5Bu arabanın bilgilerini düzenle
Güç 184 bgBu arabanın bilgilerini düzenle
Maksimum sürat 205 km/saatBu arabanın bilgilerini düzenle
Hızlanma 0 – 100 km/saat 8.3 saniyeBu arabanın bilgilerini düzenle
Yakıt deposu hacmi 47 LtBu arabanın bilgilerini düzenle
Üretim başlangıç yılı 2012 yılBu arabanın bilgilerini düzenle
Kasa tipi HatchbackBu arabanın bilgilerini düzenle
Koltuk 4/5Bu arabanın bilgilerini düzenle
Uzunluk 4110 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Genişlik 1789 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Yükseklik 1561 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Dingil Mesafesi 2595 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Ön tekerlek izi 1525 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Arka tekerlek izi 1551 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Yerden yükseklik 149 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Bagaj hacmi en az 350 LtBu arabanın bilgilerini düzenle
Bagaj hacmi en fazla 1170 LtBu arabanın bilgilerini düzenle
Motor pozisyonu Ön, enineBu arabanın bilgilerini düzenle
Motor hacmi 1598 cm3Bu arabanın bilgilerini düzenle
Tam güç devri 5500 dev/dakBu arabanın bilgilerini düzenle
Tork 240/1600-5000 [260/1700–4500] NmBu arabanın bilgilerini düzenle
Yakıt Sistemi Çok noktalı enjeksiyonBu arabanın bilgilerini düzenle
Türbin Turbo kompresörBu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir pozisyonu InlineBu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir Adedi 4Bu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir çapı 77 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir içi vuruş 85.8 mm.Bu arabanın bilgilerini düzenle
Sıkıştırma oranı 10.5Bu arabanın bilgilerini düzenle
Silindir başına düşen valf 4Bu arabanın bilgilerini düzenle
Yakıt Tipi BenzinBu arabanın bilgilerini düzenle
Çekiş 4×4Bu arabanın bilgilerini düzenle
Vites sayısı (otomatik şanzıman) 6Bu arabanın bilgilerini düzenle
Ön süspansiyon Bağımsız,Mcpherson dengeliyici yayBu arabanın bilgilerini düzenle
Arka süspansiyon Çok noktalı bağımsızBu arabanın bilgilerini düzenle
Ön frenler Hava soğutmalı disklerBu arabanın bilgilerini düzenle
Arka frenler DiskBu arabanın bilgilerini düzenle
ABS EvetBu arabanın bilgilerini düzenle
Direksiyon tipi Direksiyon kutusuBu arabanın bilgilerini düzenle
En az dönüş açısı 11.6 mBu arabanın bilgilerini düzenle
Şehir içi yakıt tüketimi 10.3 Lt/100 kmBu arabanın bilgilerini düzenle
Şehir dışı yakıt tüketimi 6.2 Lt/100 kmBu arabanın bilgilerini düzenle
Ortalama yakıt tüketimi 7.7 Lt/100 kmBu arabanın bilgilerini düzenle
Emisyon Standardı EURO VBu arabanın bilgilerini düzenle
CO2 Emisyonları 180 g/kmBu arabanın bilgilerini düzenle
Ağırlık 1405 KgBu arabanın bilgilerini düzenle
Maksimum ağırlık 1865 KgBu arabanın bilgilerini düzenle
Lastik boyutu 205/55 R17 91V RSCBu arabanın bilgilerini düzenle
Jant Boyutu 7J × 17 LM

 

Fotoğraf Galerisi

Değerlendirme
Genel
Paylaş
Önceki İçerikFirst Drive- Volvo V40
Sonraki İçerikMini Cooper Countryman S İnceleme Bölüm 2
Araba bir ihtiyaç, her ne kadar arabadan arabaya bir çok şey değişse de iş satın almaya gelince iyinin sonu yok. Kendi bütçeniz hangisine elveriyorsa onu alıp keyifle binmeniz dileğiyle iyi yolculuklar dilerim.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here