Hyundai İ20 (GB) İnceleme

Ülkemizde küçük sınıf otomobiller her zaman ilgi odağıdır. Elbette hiçbiri havalı bir BMW ya da Mercedes gibi görünmezler ama aslında aileler, gençler veya yaşlılar, yani ortalama bütçeye sahip insanların ilk düşündükleri otomobiller bunlardır. Koreli markanın Türkiye’de üretilen modeli i20 2009’da piyasaya çıktığından beri ürün gamında gözden kaçırılan bir model oldu ve Hyundai i20 denince genel olarak akla uygun fiyatlı, isteksiz bir direksiyona sahip küçük bir otomobil geliyordu. Bugün testimizdeki araç ise iyi bir direksiyona ve yaklaşık 50 bin tl fiyat etiketine sahip geniş hacimli bir model. Yeni modelin eli artık selefine göre çok daha güçlü.

Modeli ayrıntısıyla incelemek adına Hyundai Ata plazadan çıkıyorum ve eski modelden de tanıdığımız 1.4 benzinli motorun gücüyle Eymir Gölü’ne doğru yolculuğuma başlıyorum. Eymir’e varmadan önce Konya yolundaki Kepekli yokuşu beni bekliyor. Model yokuşu 120-130 km/h arası bir hızla çıkarak canlı bir sürüş ortaya koyuyor ve sonunda Eymire ulaşıyorum. Soğuk bir Pazar sabahı Eymir hiç olmadığı kadar sessiz ve güzel. Sakin bir göl turunun ardından modelin bana kendisini kompakt sınıf gibi hissettirdiğini söyleyebilirim. İyi ses yalıtımı sayesinde içeriye çok az motor sesi alıyor ve rölantide motorun çalıştığını güçlükle anlıyorsunuz.
Yeni i20 genellikle sakin bir sürüşe sahip olmasına karşın günlük kullanımda oldukça dinamik hissetiriyor. Birkaç viraja ardı ardına girdiğinizde yeterli yol tutuşla ve yerini aldığı modele göre daha iyi bir gövde kontrolüyle karşılaşıyorsunuz; çünkü yeni gövdenin geneli yüksek dirençli çelikten üretilmiş .Daha rijit gövde, i20’nın dinamik karakterini güçlendirmiş. Bunu aracın dış tasarımından da görmek mümkün. Yeni nesil önde optikli, arkada ledli farlar aracın modern görünümünü desteklemiş.

Yeni i20, iki adet benzinli 1.2 84 ps ve 1.4 100ps, bir adet dizel 1.4 90 ps motorla satılıyor, gelecek yıl yeni üç silindirli turbo motor seçeneği de ürün gamına eklenecek. Test aracındaki 1.4 MPI motor 6000 devir/dk da 100 bg güç ve 3500 devir/dk’da 134 Nm tork üretiyor. Motor 1154 kg ağırlığındaki gövdeyi taşımakta sorun yaşamıyor ancak motorun gücü tork konvertörlü dört ileri otomatik şanzıman tarafından törpüleniyor. Dört ileri şanzıman özellikle sollamalarda çok yüksek devir bandında çalışıyor buda aracın yakıt tüketimini arttırıyor. Tahmin edeceğiniz gibi fabrika verisi olan 6.7 lt ortalama tüketim değeri fazlasıyla ütopik. Model testimiz boyunca 10.4 lt gibi bir ortalama tüketim değerine ulaştı ve bunun bu sınıf için oldukça yüksek olduğunu söyleyebilirim.

Yeni i20 Türkiye’de 1.2 MPI Jump versiyonuyla 38 bin tl’den satılıyor ve üç farklı donanım seçeneğiyle satışa sunuluyor; Jump, Style, Elite. Test aracımız 1.4 MPI Otomatik Elite-panoramik paket yani en donanımlı i20 ve 51 bin 500 tl fiyat etiketine sahip. Benim yeni i20 alacaklara tavsiyem dizel ve manuel versiyonu almaları çünkü bu versiyon 240 Nm gibi yüksek bir tork üretiyor ve vites geçişleri 6 ileri şanzıman tarafından yönetiliyor. Böylece model hem az yakıyor hem de sürüşü daha keyifli hale geliyor.

Eymir gezisi boyunca dikkatleri üzerine çeken araç sunduğu donanımlarla, modern ve dinamik tasamırıyla, geniç iç hacmiyle bizden tam puan alırken, yüksek yakıt tüketimi, dizel otomatik seçeniğini birlikte sunmaması bizlerden eksi puan alan yönleri oldu.

Kısaca Teknik Özellikler

MPI Motor ,Motor Silindir Hacmi:1368cc

Maksimum hız :170

0-100 hızlanma:13.5 sn

Vites:4 ileri otomatik

Ortalama tüketim:6.7 lt

Fotoğraf Galerisi

Değerlendirme
Genel
Paylaş
Önceki İçerikAudi A7 3.0 BiTDI vs Porsche Panamera Diesel
Sonraki İçerikBmw 320d xDrive (F30) İnceleme
Araba bir ihtiyaç, her ne kadar arabadan arabaya bir çok şey değişse de iş satın almaya gelince iyinin sonu yok. Kendi bütçeniz hangisine elveriyorsa onu alıp keyifle binmeniz dileğiyle iyi yolculuklar dilerim.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here