Bu testimizde 2009 model Clio 3’le birlikteyim. Carsofturkey.com olarak genellikle sıfır modelleri test edip inceleme yazıları yazsak da bazen sıfır otomobil fiyatları o kadar canımıza tak ediyor ki modellerin çok daha uygun fiyata alınabilecek ikinci el versiyonları ile ilgili inceleme yazıları yazmak en az sıfır versiyonları kadar ilgimizi çekiyor. İsterseniz Clio 4 incelememize buradan, yeni makyajlı Clio 4 incelememize de buradan ulaşabilirsiniz.
Clio 3 ile yaptığımız teste başlamadan Renault Clio’un tarihine bir göz atalım. Yıllar 1985 gösterdiğinde Renault, R5 adındaki modeli baştan aşağı yeniledi ve çok geçmeden kendisini 1990 yıllara taşıyacak yepyeni bir model üzerinde çalışmaya başladı. Verilen karara göre bu model bu yıla kadar numaralarla adlandırılan diğer Renault modellerinden farklı olarak belirli bir isimle anılacaktı. Clio adını taşıyan ilk model Clio 1, 1990 yılının haziran ayında Paris Otomobil Fuarında tanıtıldı ve satışına başlandı. Renault 5 adlı selefinin üzerine şekillenen Clio 1 devasa bir başarı yakaladı. Clio 2 adlı ikinci nesil Clio ise 1998 yılında piyasaya sunuldu. Ülkemizdeki Bursa’daki OYAK-Renault fabrikasında sedan versiyonu üretilmeye başlanan Clio 2 ya da sedan versiyonu Clio Symbol o kadar başarılı oldu ki 2000-2008 arasında 600 binden fazla üretildi ve bunun üçte birini Türkler aldı. Yıllar 2006’yı gösterdiğinde yine olanlar oldu ve Renault tamamıyla yeni Clio 3’ü satışa sundu. Model piyasaya çıkar çıkmaz Avrupa’da yılın otomobili seçilirken Euro Ncap çarpışma testlerinden beş yıldızalan ilk Clio modeli oldu. Selefleri gibi devasa satış rakamlarına ulaşırken çizgisinden ödün vermeyip kalitesini diğer Fransız markalarının üzerinde tuttu.
İncelememde özellikle güvenlik anlamında sınıfında yeni bir çıta belirleyen efsanevi Clio 3 ile birlikteyim. Test aracımız 2009 model, 1.2 motora ve 5 ileri Quickshift otomatik şanzımana ve Extreme donanım seçeneğine sahip bir Clio 3. Test aracımız Clio 3 makyajlanmadan önceki son versiyonu yani model 2006 yılında üretilen ilk clioyla aynı görünse de 2008 yılından itibaren Extreme donanım paketinin getirdiği bazı extra donanım özelliklerine sahip.
Tasarım
Dış tasarım
Araç daha önce de söylediğim gibi Extreme donanım seçeneğine sahip. Bu donanım seçeneği dış tasarımda 15” alaşımlı jantları ve sis farlarını, yani Renault’un stil paketi olarak tanımladığı donanımları standart olarak sunuyor. Test aracımızda boya ve hata yok sadece tampon ilk sahibi tarafından değişmiş. Dolasıyla 2009 model test aracımız aradan geçen 10 yıla rağmen diri görünümünü korumuş. Araç piyasada sıfır satılan birçok b segmenti modele taş çıkaracak bir görünüme sahip.
İç Tasarım
İç tasarımda ise mavi ön konsol, krom kaplı ön gösterge tablosu, krom kaplı kapı açma kolları, deri direksiyon sistemi, MP3 destekli CD player extreme paketin bir getirisi olarak dikkat çekiyor. Tasarım anlamında diğer test aracımızı diğer Cliolardan farklı kılan bu özellikler aracımızın daha özel görünmesini sağlamış. Özellikle de en boş versiyon olan Authentique ile kıyaslarsak bu fark daha belirgin bir hale geliyor. Ancak bu donanım versiyonunda dahi sürücü için koltuk yükseklik ayarının sunulmaması modelin bizden eksi puan almasına sebep oluyor. Genel olarak 2009 yılının şartlarına göre gayet iyi olan olan iç tasarım günümüz şartlarında dahi ikinci el otomobiller arasında makul seviyede kalıyor.
Kullanılabilirlik
Clio’un özellikle 3. neslinden başlayarak sahip olduğu dizel motorların çok ekonomik ve performanslı olduğunu söyleyebilirim ancak test aracımız 1.2 litrelik atmosferik benzinli motora sahip. Bu test aracımızın benzin canavarı olduğu anlamına gelmesin ancak burada sahip olduğu 1090 kg ağırlığı hareket ettirmek için sadece 107 Nm torka sahip bir araçtan bahsediyorum. Bu da ister istemez bir dizelden daha fazla yaktığı anlamına geliyor. Şehir içinde 6.5-7.5 litrelerde gezinen Clio 3 benzinli-otomatik, şehirler arasında ekonomik bir kullanımla 6 litreleri rahatlıkla görebiliyor. Modelin dizel versiyonuyla ilgili bir inceleme yazısı da yazacağım ancak şu an için onun manuel versiyonu için 4-5 litrelerde otomatik versiyonu için 5-5.5 litre/100 km’de tüketiğini söyleyebilirim.
İç hacim konusunda oldukça cömert olan Clio 3’ün selefi Clio 2 ile arasında bu anlamda bir uçurum olduğunu söyleyebilirim. Clio 3 selefine göre büyüyen boyutları sadece geniş bir iç hacme değil aynı zamanda yüksek hızlarda daha stabil bir karaktere sahip olmasını sağlamış. Öyleki Clio 3 yeni Clio 4 kadar rafine olmasa da sınıfının standartları ve 2006 yılı (piyasaya sürülme yılı) teknolojisi düşünüldüğünde uzun yolculuklarda size iyi bir arkadaş olacağını rahatılıkla söyleyebilirim.
“Kullanılabilirlik anlamında benzinli otomatik clio’un en büyük problemini sahip olduğu otomatik şanzıman yaratıyor.”
Quickshift otomatik şanzıman(Renault’un isimlendirmesiyle BVR) o 2008-2009 yılları arasında bazı Clio modellerinde kullanıldı. Öncesine(2006-2008) ve sonrasında(2009-2011) kullanılan dört ileri tam otomatik şanzımanlardan (BVA) farklı olarak 5 ileri olarak sunuldu. Ancak bu yeni şanzıman Clio’a birçok yeni problemi de beraberinde getirdi.
Quickshift geleneksel bir şanzıman değil, Quickshift manuel şanzımana bağlı kalınarak elde edilen bir otomatik şanzıman. Bunun anlamı araç aynı manuel versiyonundaki gibi baskı balataya sahip ancak vites geçişleri sürücü tarafından değilde robotize bir kol tarafından yapılıyor. Sıkıntı bu robotize kol ne yapacağınızı kestiremediği zaman başlıyor. Örneğin otopark alanında geri geri iki araba arasına girerken düşük gaz hamleleri yapmanız gerekli. Bu anda quickshift çok sert tepkiler veribiliyor ve en ufak gaza dokunuşunuz aracın bir Lamborghini gibi ileri-geri gitmesine sebep oluyor. İşin teknik kısmına girersek bunun temel sebebi aslında baskı balatanın bir anda boştaki birinci vitesi ya da geri vitesi kayraması ve aracın aynı birinci viteste durmak üzere olan herhangibi bir arabanın davranışını taklit etmesi. Ancak bu sefer ayağınızın altında bir debriyaj olmadığı için aracı park etmemin sinir harbine dönüşmesi kaçınılmaz olabiliyor.
Diğer taraftan Quickshift dayanıklı bir şanzımanda değil. Bu araç benim annemin eski arabasıydı ve ne zaman bir sorun çıksa (ki Clio 3 ‘ün manuel versiyonunda bir sorun çıkması için çabalamanız gerekir) sebebi bu şapsal şanzımandı. Dolasıyle ikinci el bir Clio 3 almayı düşüyorsanız manuel şanzıman doğru tercih. Eğer eşiniz- kızınız vs… bir sebeple otomatik almanız gerekiyorsa sırf quickshiftlerin sıkıntısıyla uğraşmamanız için dört ileri eski nesil otomatik şanzımanı seçmeniniz çok daha mantıklı olması. Eğer ben dört ileri şanzımana da sahip olmak istemiyorum derseniz o zaman benim tavsiyem ikinci el benzinli-otomatik arayışınız için başka markalara yönelmek olacak.
Sürüş
Motor ve Aktarma
Test aracımızının 1.2 litrelik benzinli atmosferik motoru 5500 devir/dak da 75 beygir güç ve 4250 devir/dak da 107 Nm maksimum tork üretiyor.
Motorun gücü ön tekerlere baş belası bir beş ileri şanzımanla aktarılıyor. Araç hafif ve motor dinamik olsa da hantal şanzıman sebebiyle 0-100 hızlanmasını 14.5 saniyede tamamlıyor.
Performans
“Performans anlamında sürüşü keyifli hala getirmek için yüksek devirlere çıkmak gerekiyor.”
Bunun temel sebebi aracın maksimum 75 beygirlik gücünü elde edebilmek için 5500 gibi yüksek bir devre çıkması gerektiği.
Tork için de aynı durum geçerli, aracın atmosferik olması sebebiyle 1.2 TSI’larda rastladığımız dizele yakın karakter bu araçta yok . Bu arabada hızlıca hızlanmak istiyorsanız motoru redline’a kadar zorlamanız gerekiyor.
Tork konusunu biraz daha açmam gerekirse şöyle söyleyeyim. Bir arabanın sahip olduğu maksimum güç aracın o hızda sahip olduğu torkun motor devriyle çarpılmasıyla elde edilir. Yani aracın anlık sahip olduğu maksimum güç, o andaki maksimum torkun o andaki motorun bir dakikadaki devir sayısıyla çarpılmasıyla bulunur.
Örnek vermek gerekirse; 1.5 dizel 75 beygir gücündeki Clio sahip olduğu 200 Nm gücü 1750 devir dakikada ortaya çıkarır bu da 200×1750=350000 gibi bir rakama eşit olur. Bu rakamı aracın sahip olduğu maksimum güç rakamı gibi düşünürsek aynı hesapla 1.2 benzinli test aracımız 107 x 4250= 454750 Nm.devir/daka eşit olur. Görüldüğü üzere hesaplama da gösteriyorki yüksek devirde benzinli clio dizelden daha iyi bir performans koyabiliyor. Peki günlük hayatta neden dizel daha performanslı hissetiriyor? Cevabı çok basit. Çünkü çoğu zaman benzinli clioyla 3000 devir/dak dahi ulaşmadan vites değiştiriyoruz. Kısacası söylemeye çalıştığım benzinli clioda aslında en az dizel kadar performanslı ancak yüksek devirde gezinilmeli. İşte söz konusu benzin fiyatlarının uçtuğu ülkemiz olunca benzinli clio düşük devirlerde vites değiştirmeye ve dizelde ününe ün katmaya devam ediyor.
Test aracımız için spesifik konuşursam, söylebileceğim en önemli şey manuel versiyonuyla çok daha keyifli bir model olabileceği özellikle de devirlenmeyi bu kadar seven bir motora sahipken.
Süspansiyon ve Yol Tutuş
Clio 3 ‘ ün yol tutuş anlamında Clio 2’den fersahlar ileride olduğunu tekrar söyleyebilirim. Ancak şu anda 2009 yılında bir modeli inceliyorum ve 2009 model rakipleriyle kıyaslarsam Fiesta ve Polo’un Clio 3’den daha iyi yol tuttuğunu söylemem lazım. Clio 3 yumusak süspansiyonları ve hissiz direksiyonu yüzünden keyifli bir yol tutuş deneyimi yataşan bir model değil ne yazık ki.
Limitte
Clio 3’de tüm Cliolarda kullanılan klasik torsiyon çubuğu var. Bu çubuk yeni versiyonlardaki gibi sert ayarlanmamış dolayısıyla araç limitlere çıkmayı hiç sevmiyor. Eğer çıkarsanızda hemen önden kaymaya başlıyor. Konu Clio 3 olunca limitleri bulmak oldukça kolay. Ancak tecrübesiz sürücülerin limitleri bulmaktan kaçınmalı çünkü arabada ESP, ASR gibi herhangibi aktif güvenlik sistemi bulunmamakta ve hataları affetmeyecek bir yolda bir anda kaza yapabilirsiniz.
Donanım ve Fiyatlar
Alınır mı? Nasıl Alınır?
Eğer ikinci elde almak üzere dayanıklı ve bakım maliyetleri düşük bir avrupa arabası arıyorsanız. Clio 3 kesinlikle doğru tercih. Şanzıman modelin en çok dikkat edilmesi gereken noktası.
“Yılllardır Renault başarılı bir otomatik şanzıman üretemiyor dolasıyla modelin manuel alınması taraftarıyım.”
Ortalama donanımda ve ortalama kondisyonda ikinci el bir Renault Clio 3’e 30 bin TL civarında bir miktar ödeyerek sahip olabilirsiniz. Donanım seçenekleri modelden modele değişmekle birlikte Extreme ve otomatik şanzıman seçeneğinizi seçtiğinizde test aracımızdaki gibi hız sabitleme ve hız sınırlama özelliklerine dahi sahip olabiliyorsunuz. Bu konuda tercihi ihtiyaçlarınız doğrultusunda yapabilirsiniz.
+Artılar- Eksıler
+Artılar, güçlü ve ekonomik atmosferik benzinli motor, dayanıklı karoser, düşük bakım maliyetleri
-Eksiler, sarsıntılı ve kolay bozulan otomatik şanzıman, düşük hızlanma eğrisi, hissiz direksiyon
Sonuç
Her şeyiyle güzel ve övgüye layık bir modelle karşı karşıyayaydık bugün. Eminim model benzinli ve manuel olsaydı da şanzımanla ilgili bu kadar eleştiride bulunmazdık sanıyorum. Yazıyı baştan sona okuyanlar bu konuda vermek istediğim mesajı alacaklardır diye düşünüyorum. Yaz günlerinin iyice kendini gösterdiği şu günlerde kazasız belasız iyi yolculuklar dilerim.
Fotoğraf Galerisi
Teknik Özellikler
Brand | Renault |
Model | Clio |
Generation | Clio III |
Modification (Engine) | 1.1i 16V (75 Hp) Automatic |
Doors | 3/5 |
Power | 75 hp/5500 rpm. |
Fuel tank volume | 50 l |
Year of putting into production | 2005 year |
Year of stopping production | 2009 year |
Coupe type | Hatchback |
Seats | 5 |
Length | 3818 mm. |
Width | 1639 mm. |
Height | 1417 mm. |
Wheelbase | 2472 mm. |
Front track | 1370 mm. |
Rear (Back) track | 1360 mm. |
Ride height | 120 mm. |
Minimum volume of Luggage (trunk) | 255 l |
Maximum volume of Luggage (trunk) | 1035 l |
Position of engine | Front, transversely |
Engine displacement | 1149 cm3 |
Torque | 107 Nm/4250 rpm. |
Fuel System | Multi-point injection |
Position of cylinders | Inline |
Number of cylinders | 4 |
Cylinder Bore | 69 mm. |
Piston Stroke | 76.8 mm. |
Compression ratio | 9.8 |
Number of valves per cylinder | 4 |
Fuel Type | Petrol (Gasoline) |
Drive wheel | Front wheel drive |
Number of Gears (automatic transmission) | 5 |
Front suspension | The depreciated rack |
Rear suspension | Helical spring |
Front brakes | Ventilated discs |
Rear brakes | Drum |
Steering type | Steering rack |
Power steering | Electric Steering |
Minimum turning circle (turning diameter) | 10.3 m |
Fuel consumption (economy) – urban | 7.2 l/100 km. |
Fuel consumption (economy) – extra urban | 4.7 l/100 km. |
Fuel consumption (economy) – combined | 5.6 l/100 km. |
Kerb Weight | 1100 kg. |
Max. weight | 1590 kg. |
Tire size | 165/65 R15 |
Wheel rims size | 5.5J X15 |
Kaynakça
Clio 3 Specifications. (2018, July 12). Opgehaald van Auto-data: https://www.auto-data.net/en/renault-clio-iii-1.1i-16v-75hp-automatic-25124
Harika bir yazı olmuş,tebrik ederim,BVR şanzıman konusunda haklısınız ama yerin dibine sokulacak kadar da değil.Benim size bir sorum olacak,tüm BVR ler Quickshift olarak mı geçiyor,benim ruhsatımda Clio 3 Extreme 1.5 DCI yazıyor sadece,kaskomda da aynısı yazıyor.yanlış ise düzelttireyim,ayrıca yokuş kalkış desteği olmamasını da belirtebilirdiniz o da ayrı bir dezavantaj.onun dışında herşeyi yazmışsınız.
Evet, 5 ileri Quickshiftler Renault tarafından BVR şekinde adlandırılırken 4 ileri tam otomatikler BVA şeklinde adlandırılıyor.
şu anda 30 bin liraya temiz clio 3 bulmak cok zor . 1.2 veya 1.4 benzinli düşünüyorum Max 35.binliraya ilk araç olarak bu aracı önerir misiniz ? veya o paraya şu arabayı alsan daha iyi olur dediğiniz bir araba var mıdır hocam?
yaziyi cok begendim anlatilanları arac hakkinda bilgi edinme konusunda cok faydali buldum ,2008 Clio 1.2 manuel vites extreme sahibiyim yakit tüketimi konusunda cok basarili fakat performans olarak zayif malesef 75 hp bir arac icinde zayif bence cunku rampalarda cok bayiliyor arac tork cok zayif kaliyor kasada 1060 kg çokta hafif bir arac degil aslinda.