Carsofturkey.com olarak yaptığımız yeni otomobil incelmesinde bugün makyajlı Renault Clio 4 ile birlikteyim. Modelin dördüncü nesli, Clio 4 2012 yılından bu yana üretiliyor ve model 2015 yılında bir makyaj operasyonu geçirdi. Makyajsız versiyonun testine isterseniz buradan ulaşabilirsiniz. Makyajlı Clio ile yaptığımız teste başlamadan gelin hep birlikte Renault Clio’ un tarihine bir göz atalım.
Yıllar 1985 gösterdiğinde Renault, R5 adındaki modeli baştan aşağı yeniledi ve çok geçmeden kendisini 1990 yıllara taşıyacak yepyeni bir model üzerinde çalışmaya başladı. Verilen karara göre bu model bu yıla kadar numaralarla adlandırılan diğer Renault modellerinden farklı olarak belirli bir isimle anılacaktı. Clio adını taşıyan ilk model Clio 1, 1990 yılının haziran ayında Paris Otomobil Fuarında tanıtıldı ve satışına başlandı. Renault 5 adlı selefinin üzerine şekillenen Clio 1 devasa bir başarı yakaladı. Clio 2 adlı ikinci nesil Clio ise 1998 yılında piyasaya sunuldu. Ülkemizdeki Bursa’daki OYAK-Renault fabrikasında sedan versiyonu üretilmeye başlanan Clio 2 ya da sedan versiyonu Clio Symbol o kadar başarılı oldu ki 2000-2008 arasında 600 binden fazla üretildi ve bunun üçte birini Türkler aldı. Yıllar 2006’yı gösterdiğinde yine olanlar oldu ve Renault tamamıyla yeni Clio 3’ü satışa sundu. Model piyasaya çıkar çıkmaz Avrupa’da yılın otomobili seçilirken Euro Ncap çarpışma testlerinden beş yıldız alan ilk Clio modeli oldu. Selefleri gibi devasa satış rakamlarına ulaşırken çizgisinden ödün vermeyip kalitesini diğer Fransız markalarının üzerinde tuttu. 2006-2012 üretilen Clio 3 ‘ün ardından son versiyon Clio 4 satışa sunuldu. Clio 4’de aile geleneğini bozmadı ve Avrupa’nın neresine giderseniz gidin trafikte en çok göreceğiniz modellerden birisi olmayı başardı. Dedikodular bu yılın sonunda Clio 4 ‘ün altı yıllık iktidarının sona ereceğini ve Ekim ayında düzenlenecek olan Paris Otomobil Fuarında bayrağı ailenin yeni üyesi Clio 5’e vereceğini söylüyor.
İşte böyle istense üzerine destan yazılacak bir hikâye Renault’un hikayesi. Burada üretim departmanlarındaki endüstri mühendislerinin hayat hikayesinden çok bu arabaların fabrikadan çıkarken ki ilk sahiplerden tutun 20-30 yıl sonraki bilmem kaçıncı sahiplerinin hikayesinden bahsediyorum. Ülkemizde üretilmesinden ve çok da sevilmesinden olsa gerek 20-30 yıl öncesindeki İstanbul fotoğraflarında gördüğünüz Renaultların bugün ülkemizin büyük-küçük tüm beldelerinde yokuşları bagajları tam kapasite dolu yanlarında ki kuş serisine el sallayarak çıkarken görebilirsiniz. İlerleyen günlerde bu konuyla ilgili bir köşe yazısı da yazmayı planlıyorum.
Şimdi daha da uzatmadan şimdiye kadar üretilen en pahalı ve gelişmiş Clio ile yaptığımız harika incelemenin ayrıntılarına geçelim. Bu satırları okurken sadece otomobili birkaç test eden birisi değil de aracın babamın arabası olduğunu ve benim 2008 Clio 3 sahibi olarak yazdığımı bilirseniz sevinirim, çünkü bu yazının sonunda Clio’un iyi yanları kadar tüm kirli çamaşırları da ortaya çıkacak.
Tasarım
Dış tasarım anlamında Clio’un harika bir makyaj operasyonu geçirdiğini söyleyebiliriz. Modelin tipi özellikle de test aracımızın sahip olduğu ekstra donanımlarla birlikte öyle premium görünüyor ki 2012 yılında fabrikadan şirket arabası olarak çıkan boş paket Cliolar test aracımızın yanında süt dökmüş kedi gibi kalıyorlar. Renault’un sadece Clio modellerinin geçirdiği makyaj operasyonlarına bakarak Flins, Fransa fabrikasındaki yeni ürün geliştirme mühendislerine, makyaj nasıl yapılır dersleri verilebilir. Makyaj öncelikli olarak tasarımın temel hatlarıyla oynamazken modeli teknolojik anlamda ileri seviyeye taşımalı. Makyajlı Clio 4’de de tam olarak olan durum bu. Modelin ana hatları aynı kalırken daha agresif yapıdaki ön tamponlar, modelin tarihinde ve küçük sınıfta ilk olarak kullanılan ledli ön ve arka farlar onu bambaşka bir model haline getirmiş. Özellikle bu farlar gece o kadar karizma görünüyor ki halojen farlı BMW 316’ınızla takasa girmek isteyebilirsiniz.
İç tasarımda ise temel olarak pek bir şey değişmese de yeni direksiyonun kavrama ve tutuş hissi bir Clio ‘da daha öncesinde hiç olmadığı kadar iyi. Daha detaylı olarak sürüş kısmında bu konuya değinecek olsam da şimdilik direksiyonun güzel göründüğünü ve ele de iyi oturduğunu söyleyebilirim. Makyajlı versiyonun en dolu versiyonu olan Icon versiyonda koltuk kalitesi oldukça yüksek. Yanal destekleri ve bel destekleri oldukça başarılı olan bu koltuklar yükseklik ayarına sahip. Bu özellik 2000 model Opel Corsalar standart olsa da benim 2008 Clio ‘mda bulunmuyor ve 1.80’in üzerindeki benim gibi birisi için oldukça sıkıntı oluşturuyor. Ancak Makyajlı Clio 4’de böyle bir problem yok, kısacası yüksekliği ayarlanabilen koltuk- direksiyon kombinasyonuyla oldukça başarılı bir sürüş pozisyonu elde edebilmek mümkün.
Kullanılabilirlik
Konu kullanılabilirlik olduğunda 3 yaşında otomobillere olan ilgimle başlayan 20 yıllık otomobil hayatımda, Clio’dan daha iyi olan çok az otomobil gördüm-kullandım. Fiyat-performans-yakıt tüketimi-hacim-güvenlik; bu beşliye oluşturulan grafiklerde Clio’ dan üstte olan model neredeyse yok. Geçtiğimiz yıllardaki Fiesta, Polo gibi dişli rakipleriyle yapılan dişli kıyaslamalarda her zaman yakıt tüketimi kozunu kullanarak öne çıkmasını bilen Clio’un bu versiyonu da farklı değil. Modelin sunduğu iç hacim öndeki iki yetişkinin araç içeresinde sıkılmadan büzüşmeden oturmasını sağlamış. Ancak 183 cm boyumla arka koltuklarda aynı rahatlıkta olduğumu söyleyemem. Arka koltuklar daha orta-kısa boylu yetişkinlere ve çocuklara göre. Araç içerisindeki malzeme gözleri oldukça kullanışlıyken bagaj hacminin de sınıf ortalamalarında olduğunu söyleyebilirim. Yakıt tüketimine gelirsek şehir içinde ve şehirler arasında tempolu kullanımda (Ortalama 120 km/h) 5-5.5 litrelerde gezinen Clio 4, eski modellerinden farklı olarak yüksek hızlarda yol almaya daha uygun tasarlanmış. Dolasıyla Clio 3’de 95-105 km/h bandında olan ekonomik sürüş hız bandı, yeni Clio ’da altı ileri şanzımanında katkılarıyla (EDC otomatik) 115-125 km/h bandına kadar yükselmiş.
Sürüş
Motor ve Aktarma
Makyajlı Clio 4’de kullanılan ünite makyajla birlikte değişmeden kalırken makyajdan sonra biraz daha agresif kullanılmaya teşvik edilmiş. Modelin makyajla birlikte alçalan saşisi ve 17” inçlik geniş yanaklı lastikler 1.5 dci turbo dizel motorun tüm gücünü kullanmaya teşvik ediyor. 1.5 litre dizel motorun teknik özelliklerini hatırlatmak gerekirse 1750 devir/dak da 220 Nm tork ürettiğini ve 4000 devir/dak da 90 beygir (67 kW) maksimum güç ürettiğini söyleyebiliriz. Modelin 0-100 hızlanması 11,7 saniye olarak açıklanıyor.
Performans (Clio Vs A3 yarışı)
Clio’yu diğer testlerimizde herhangibi bir modelde hiç olmadığı kadar zorladık. Buna otoyolda 200 km/h’a kadar olan hızlanma da dahil. Clio testine çıktığımız gün bir arkadaşımızın 2015 model dizel, otomatik A3’ü vardı. Otoyolda birkaç hızlanma yarışı gösterdiki Clio yokuş yukarı 1.6 dizel Audi A3 ile aynı performansı ortaya koyuyordu. Ancak düzlükte aynısını söylemeyeceğim. Düzlükde A3, Clio’a fark atıyordu. İşin ilginci yarış boyunca A3’ün direksiyonun arkasında ben vardım ve clioyu kilometrelerce test etmiş birisi olarak bunun sebebi çok belliydi. Clio’un güçlü 90 beygirlik motoru yokuşta maksimum 220Nm torkun tamamını 3. viteste ya da 4.viteste yere aktarıyordu. Aynısı A3 için de geçerliydi. Kısacası A3’ün ağırlık dezavantajını 15 beygirlik güç avantajıyla (90 vs 105) kapatabiliyordu. Peki düzlükte neden A3 daha hızlıydı? Cevap çok basitti:
“Harika alman mühendisliğinin ürettiği S- Tronic vitesleri jilet gibi sarsıntısız roket hızında değiştirirken EDC hantal kalıyordu.”
Detaylar çok yakında farklı bir yazıda sizinle birikte olacak ancak ama burada B sınıftaki bir modeli C sınıfdaki kralla karşılaştırıyor oluşumuz bile size Clio 4’ün performansı hakkında bir şeyler söylemeli bence.
Süspansiyon ve Yol Tutuş
Test aracımızda diğer Icon modellerinde farklı olarak 17” jant opsiyonu bulunuyor. 205/45/R17 lastiklerin çevrelediği bu jantlar sertleşen torsiyon çubuklu süspansiyonla birleşince ortaya bir spor otomobil tadında viraj alan ve Clio 3 ile aynı adla anılmaktan utanan bir Clio çıkmış. Modelin süspansiyon ayarı sportif kullanımlara izin verirken günlük kullanıcının şehir içindeki kasislerde ve çukurlarda çok da sert hissetmemesini sağlayacak şekilde tasarlanmış. Audi A3 ve Golf 7’deki torsiyonlar kıvamındaki torsiyon çubuğu Clio’yu yol tutuş anlamında sınıf atlatırken yolda sürücünün arabadan premium bir his almasını sağlamış.
Direksiyonun biraz daha hisli olması araçtan Clio RS zevki almanızı sağlayabilirmiş ancak model bu anlamda daha çok şehir içinde kıvrak manevralar yapmaya uygun tasarlanmış.
Viraj Limitleri
Makyajlı Clio 4’u zorlamaya açık da olsa da yüksek hızlı girilen virajlar da hissiz direksiyon arabanın ne yapacağını kestirememenize sebebiyet veriyor ve sizi belki gerçek limitleri görmekten belki de önden kayıp yoldan çıkmaktan alıkoyuyor. Düşük hızlardaki limitleri bulmak için gerçekten boş bir yol bulup saçma bir sertlikte direksiyonu kırmanız gerekiyor. Bu durumda tamamiyle ani bir şekilde önden kayan Clio bu tavrı saçma bir şekilde direksiyonu kırdığınızda önden kayan BMW 4 serisinden farklı değil. Yani işin özü günlük hayatta birçok kullanıcının yanına yaklaşmakta zorlanacağı yüksek limitleri var ve kendi sınıfındaki birçok arabanın ulaşmadığı bu limitler onu sınıfının birincisi yapan en önemli etken.
Donanım ve Fiyatlar
Alınır mı? Nasıl Alınır?
Makyajlı Clio 4 Joy donanım paketi ve 1.2 litre benzinli motoru, 5 ileri manuel şanzımanıyla başlangıç modeli 75.900 TL den satışa sunuluyor. Eğer 1.5 litre 75 beygir dizel versiyonu alırsanız 22 bin TL fiyat farkı ödüyorsunuz. Ancak dizel versiyonun benzinliye oranla sahip olduğu sürüş keyfi ve yakıt tüketimi bu fiyat farkını haklı çıkarıyor.
Dizel-otomatik versiyonu almayı düşünüyorsanız otomatik olarak Touch donanım versiyonuna atlıyorsunuz ve motorun beygir gücü 90’a çıkarken fıyat 104.350 TL oluyor. Test aracımız en dolu donanım seçeneği olan Icon donanıma ve birçok ilave opsiyona sahip ve fiyatı 122 bin TL.
Evet arkadaşlar piyasa artık eski piyasa değil. Özellikle de artan Euro kuru düşünülürse ileride dolu bir Clio’un 200 bin TL’leri bulması hiç içten değil. Elinizi çabuk tutun demiyorum ama eğer paranız varsa TL daha da erimeden bir Clio almak mantıklı bir seçenek olacaktır. Devir aşırıya kaçmadan mantıklı hamlelerle ilerleme devri. Her ne kadar opsiyonlar aracı çok şık gösterse de ilave jant paketi almadan standart 16” lik jantların size yeteceğini aklınızdan çıkarmayın.
Renault Clio 4 makyajlı versiyonuyla gerek tasarım açısından gerek motoru açısından övgüyü hakkediyor. Arabayı ikinci el almayı düşünenler temiz ve uygun fiyatlı bir Clio bulduklarında hiç düşünmesinler. Ancak sıfır 2018 model bir makyajlı Clio 4 almayı düşünenler biraz sabırlı davranmalı bence. Eğer yıl sonuna doğru yeni Clio 5 tanıtılırsa, Clio 4’ün sıfır fiyatı kaçınılmaz bir şekilde düşecek. Kaldıki Clio 5 alıp tamamıyla yeni nesil bir arabaya binme imkanları olacak. Şayet Clio tarihine bakıp Clio 5’in en az 2024’e kadar üretileceğini söylemek için Renault CEO’su olmaya gerek yok.
+Artılar-Eksiler
+Artılar; Performanlı ve ekonomik dizel motor, ezber bozan şık tasarım, küçük sınıfta premium his
-Eksiler; Manueli aratan otomatik şanzıman, hissiz direksiyon, yükseklik ayarı olmayan yolcu koltuğu
Sonuç
Makyajlı Clio 4 gerek tasarımsal anlamda gerek beraberinde getirdiği teknolojik yeniliklerle kendine çok şey katmış. Modelin şu anda piyasa da bulabileceğiniz sadece en iyi küçük sınıf değil, genel olarak en iyi arabalardan birisi olduğu çok açık. Sonuç mu? Sonuç ortada; harika bir araba ve keşfedilmeyi bekleyen güzelim memleketim yolları.
Tatile çıkmaya hazılarlanan binlerce aileye kazasız belasız yolculuklar dilerim.
Test Notu:
Fotoğraf Galerisi
Teknik Özelikler
Marka | Renault |
Model | Clio |
Nesil | Clio IV (facelift 2016) |
Modifikasyonu (Motor) | 1.5 Energy dCi (90 Hp) EDC S&S |
Kapı | 5 |
Güç | 90 bg /4000 dev/dak |
Maksimum sürat | 176 km/saat |
Hızlanma 0 – 100 km/saat | 12.9 saniye |
Üretim başlangıç yılı | 2016 yıl |
Kasa tipi | Hatchback |
Koltuk | 5 |
Uzunluk | 4062 mm. |
Genişlik | 1731 mm. |
aynalar dahil genişlik | 1945 mm. |
Yükseklik | 1448 mm. |
Dingil Mesafesi | 2589 mm. |
Ön tekerlek izi | 1506 mm. |
Arka tekerlek izi | 1506 mm. |
Yerden yükseklik | 120 mm. |
ön çıkıntı | 851 mm. |
arka çıkıntı | 622 mm. |
Motor pozisyonu | Ön, enine |
Motor hacmi | 1461 cm3 |
Tork | 220 Nm /1750 dev/dak |
Yakıt Sistemi | Dizel – Commonrail |
Türbin | Turbo kompresör / Intercooler |
Silindir pozisyonu | Inline |
Silindir Adedi | 4 |
Silindir başına düşen valf | 2 |
Yakıt Tipi | Dizel |
Çekiş | Ön |
Vites sayısı (otomatik şanzıman) | 6 |
Ön frenler | Hava soğutmalı diskler |
Arka frenler | Davlumbaz |
ABS | Evet |
Direksiyon tipi | Direksiyon kutusu |
Şehir içi yakıt tüketimi | 3.9 Lt/100 km |
Şehir dışı yakıt tüketimi | 3.3 Lt/100 km |
Ortalama yakıt tüketimi | 3.5 Lt/100 km |
Emisyon Standardı | EURO VI b |
CO2 Emisyonları | 92 g/km |
Ağırlık | 1205-1190 Kg |
Maksimum ağırlık | 1728-1735 Kg |
Lastik boyutu | 195/55 R16; 205/45 R17 |
Jant Boyutu | R16;R17 |
Kaynakça
Fiyat listesi. (2018, June 20). Retrieved from Renault: https://www.renault.com.tr/fiyat-listesi.html
Renault Clio . (2018, June 21). Retrieved from Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Renault_Clio
Renault Clio 4 facelift specs. (2018, June 22). Retrieved from Auto-data: https://www.auto-data.net/en/renault-clio-iv-facelift-2016-1.5-energy-dci-90hp-edc-s-s-25564
Test Videosu
Mert mükemmel bir yazı olmuş arabamı çok güzel anlatmişsın.Ekonomi ve perfonmans anlamında gercekten güzel bir araç.